Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ Απο την κατάργηση των ενδοκοινοτικών ελέγχων

Το θέμα της υπερφορολόγησης σε διάφορα προϊόντα και ειδικά στα αλκοολούχα ποτά, ο κλάδος των οποίων συνδέεται άρρηκτα με την εστίαση και τον τουρισμό και πλήττεται από τον πολύ υψηλό ΕΦΚΟΠ μπαίνει τώρα ξανά στο προσκήνιο. Η εικόνα των εσόδων από τους κλάδους αυτούς, δημιουργεί και υποστηρίζει τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα που ίσχυσαν και στην περίπτωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Η υπερφορολόγηση των ποτών, πέρα από το ότι έχει οδηγήσει σε κατακρήμνιση των εσόδων, «ενισχύει» και τη διακίνηση λαθραίων σκευασμάτων, επικινδύνων για την υγεία.

Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Παγκόσμιο εμπόριο και Ευρώπη.

Η έναρξη των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών - επίσημα ονομάζεται η Διατλαντική Συνεργασία Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ) - σηματοδοτεί ένα σημαντικό σημείο καμπής για την ΕΕ και το παγκόσμιο εμπόριο. Ενισχύει, επίσης, και την στροφή μακριά από την πολυμερή εμπορική πολιτική των τελευταίων χρόνων. Αυτό θα μπορούσε να αποτελεί τη σωστή κίνηση για την Αμερική, αλλά θα μπορούσε να σημάνει σοβαρό πρόβλημα για την Ευρώπη.
Κατά τον τελευταίο μισό αιώνα, η ΕΕ, η οποία αντιπροσωπεύει μόνο το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχει καταφέρει να διατηρήσει μια εξαιρετικά ισχυρή εμπορική θέση, παρά την άνοδο των αναδυόμενων αγορών, όπως η Κίνα. Έτσι, ενώ οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία έχουν δει το μερίδιο τους στις παγκόσμιες εξαγωγές να πέφτει, το μερίδιο της ΕΕ έχει παραμείνει σταθερό, γύρω στο 20%.

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

ICISnet : Ηλεκτρονική υποβολή για όλα τα παραστατικά από τον Νοέμβριο 2013

Από την Γενική Διεύθυνση της Τελωνειακής Υπηρεσίας   πληροφορούμαστε ότι η παραγωγική λειτουργία του ICISnet για την ηλεκτρονική υποβολή όλων των παραστατικών ξεκινάει τον ερχόμενο Νοέμβριο  . Αυτές τις μέρες  εφαρμόζεται πιλοτικά η διαδικασία από ενταγμένους στο πρόγραμμα εκτελωνιστές .  Παράλληλα ο πιστοποιημένος SERVER του Σ.Ε.Π.Α , SEPAnet  βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών και το επόμενο δεκαήμερο θα παραδοθεί στους συναδέρφους για δοκιμαστικές υποβολές και  ο Σ.Ε.Π.Α  κάνει ανάλογες ενέργειες προετοιμασίας για  σεμινάρια .

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Σ.Ε.Π.Α : Διορισμός Διοίκησης

Μετά την  παραίτηση από το Διοικητικό Συμβούλιο του συναδέρφου Δημήτρη Γκούζου , που είχε σαν αποτέλεσμα τα  αναπληρωματικά μέλη του  συμβουλίου να πλειοψηφούν σε σχέση με τα τακτικά, στο ενδεκαμελές Δ.Σ  και την υποχρέωση  ( σύμφωνα με το καταστατικό ) το  προεδρείο να καθορίσει  σε διάστημα ενός μηνός Γενική Συνέλευση και εκλογές, οι οποίες τηρουμένων των ημερομηνιών  επρόκειτο να πραγματοποιηθούν  στα μέσα Αυγούστου  , διακυβεύοντας ζωτικά συμφέροντα του κλάδου.
Αποφασίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου η προσφυγή στο Eιρηνοδικείο , προκειμένου να νομιμοποιηθεί  το συμβούλιο του Σ.Ε.Π.Α να ενεργεί  στο κρίσιμο διάστημα του καλοκαιριού .

Δ. Μπαλής : Ανοιχτή επιστολή ...

Από τον συνάδερφο Δημήτρη Μπαλή πήραμε την πιο κάτω επιστολή  και την Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής  Επιτροπής   για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα ,  τα οποία και παραθέτουμε αυτούσια.
Ανοιχτή επιστολή προς κάθε σκεπτόμενο Εκτελωνιστή.
Κάτι τέτοιο ( ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΕΟΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΩΣΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΑ.)  δεν μας περιέγραψε η Κυρία Αγγελοπούλου Βασιλική στο 34ο Συνέδριο της Ο.Ε.Τ.Ε. ; 
Αντί λοιπόν κάποιοι εκπρόσωποι της ΕΚΕΠΑ όχι μόνο να την επευφημήσουν, να την καταχειροκροτήσουν να σκεφθούν ότι προς τα εκεί πρέπει να βαδίσουμε, ότι η εξειδίκευση και η συστηματική εκπαίδευση είναι το μέλλον μας, βγήκαν και δήλωσαν ότι το πρόβλημα του εκτελωνιστικού κλάδου είναι ταξικό και χλεύασαν την Κυρία αυτή με εκφράσεις όπως "τι μας λέει τώρα το κοριτσάκι ;".
Ευτυχώς που ο κλάδος των Εκτελωνιστών, έχει και υγιή μέλη με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και σύντομα θα τους αποβάλει ως "κλαδική χολέρα".
Δημήτρης Μπαλής
" Μουτζαχεντίν (Σύμφωνα με τον ορισμό που απέδωσε στους υποψήφιους για τις εξετάσεις πτυχίου Εκτελωνιστή το 2008, ο κύριος Τάσος Ασημακόπουλος) "