Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

myDATA: Πως διαβιβάζουν τα δεδομένα οι Εκτελωνιστές ( υποδείγματα τιμολογίων )

 

 Θεματικές Ενότητες myDATA

Φάκελος Εισαγωγών

Πως διαβιβάζονται τα δεδομένα στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA στην περίπτωση παραστατικών Φακέλου Εισαγωγών, από τον Εκτελωνιστή, τις Οντότητες Ημεδαπής που τιμολογούν τα έξοδα φακέλου και την Εισαγωγική Επιχείρηση;

 - Α. Εκτελωνιστής

 Ο Εκτελωνιστής έχει δύο τρόπους στην έκδοση και διαβίβαση παραστατικού αναφορικά με τη διαδικασία εισαγωγής και εκτελωνισμού εμπορευμάτων από τρίτες χώρες: 

1ος Τρόπος: Έκδοση και διαβίβαση Τ.Π.Υ. που περιλαμβάνει την αμοιβή του Εκτελωνιστή και την εκκαθάριση πληρωμών για λογαριασμό και κατ’ εντολή του πελάτη (έξοδα εκτελωνισμού - εξοδολόγιο)

Παραστατικό Εκτελωνιστή ενιαίο με εξοδολόγιο 


1. Το παραστατικό που εκδίδει και διαβιβάζει ο Εκτελωνιστής είναι της κατηγορίας Α1 αντικριζόμενα παραστατικά ημεδαπής και διαβιβάζεται από τον Εκτελωνιστή - Εκδότη στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA με Τύπο Παραστατικού 2.1 Τιμολόγιο Παροχής.

2. Στη σύνοψη και το χαρακτηρισμό συναλλαγών ο Εκτελωνιστής διαβιβάζει δύο γραμμές:

- 1η Γραμμή Σύνοψης _ Χαρακτηρισμός Συναλλαγών

Καθ. Αξία 1.3 Έσοδα από Παροχή Υπηρεσιών (+) / (-) _ Κατ. ΦΠΑ [1] 24%_Ε3_561_001 [Ε3_Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών - κωδ. 561[Σύνολο]_Χονδρικές - Επιτηδευματιών (κωδ._001)]

- 2η Γραμμή Σύνοψης _ Χαρακτηρισμός Συναλλαγών

Καθ. Αξία 1.95 Λοιπά Πληροφοριακά Στοιχεία Εσόδων (+) / (-)_ Κατ. ΦΠΑ [7] 0%_χωρίς χαρακτηρισμό Ε3

3. Η 1η Γραμμή Σύνοψης αφορά στην αμοιβή του Εκτελωνιστή.

4. Η 2η Γραμμή Σύνοψης περιέχει όλα τα έξοδα εκτελωνισμού που πλήρωσε ο Εκτελωνιστής για λογαριασμό της Εισαγωγικής Επιχείρησης και περιλαμβάνονται στο παραστατικό που εκδίδεται. Μέρος των εξόδων αυτών είναι από υπόχρεες οντότητες, αφορούν Α1 αντικριζόμενα παραστατικά ημεδαπής και διαβιβάζονται από τους Εκδότες τους π.χ. μεταφορικά κ.α.. Τα υπόλοιπα ποσά αφορούν παραστατικά λοιπών εξόδων από υπόχρεες οντότητες για παραστατικά της κατηγορίας Α2 μη αντικριζόμενα παραστατικά ημεδαπής και από μη υπόχρεες οντότητες της Α.1138/2020 (π.χ. λοιπές δαπάνες λιανικής, ΔΕΤΕ – Δασμοί-φόροι, ΕΕΠΑ, μικροδαπάνες εκτελωνισμού). Σε κάθε περίπτωση επισυνάπτονται στο εξοδολόγιο του Εκτελωνιστή και περιλαμβάνουν την μεικτή αξία των εξόδων εκτελωνισμού (Καθαρή αξία + Φ.Π.Α.). Το ποσό Φ.Π.Α. της δασμολογητέας αξίας δεν συμπεριλαμβάνεται στη διαβίβαση.


Υπόδειγμα 1 : Έκδοση και διαβίβαση Τ.Π.Υ. που περιλαμβάνει την αμοιβή του Εκτελωνιστή και την εκκαθάριση πληρωμών για λογαριασμό και κατ’ εντολή του πελάτη (έξοδα εκτελωνισμού - εξοδολόγιο)

2ος Τρόπος: Έκδοση και διαβίβαση Τ.Π.Υ. που περιλαμβάνει μόνο την αμοιβή του Εκτελωνιστή και τα έξοδα εκτελωνισμού δεν περιλαμβάνονται στο παραστατικό του, αλλά επισυνάπτονται ως διακριτό εξοδολόγιο

Παραστατικό Εκτελωνιστή διακριτό από το εξοδολόγιο 

1. Το παραστατικό είναι της κατηγορίας Α1 αντικριζόμενα παραστατικά ημεδαπής και διαβιβάζεται από τον Εκδότη στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA με Τύπο Παραστατικού 2.1 Τιμολόγιο Παροχής.

2. Στη σύνοψη και το χαρακτηρισμό συναλλαγών ο Εκτελωνιστής διαβιβάζει μία γραμμή:

- 1η Γραμμή Σύνοψης _ Χαρακτηρισμός Συναλλαγών

 Καθ. Αξία 1.3 Έσοδα από Παροχή Υπηρεσιών (+) / (-) _ Κατ. ΦΠΑ [1] 24%_Ε3_561_001 [Ε3_Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών - κωδ. 561[Σύνολο]_Χονδρικές - Επιτηδευματιών (κωδ._001)]

 3. Η 1η Γραμμή Σύνοψης αφορά στην αμοιβή του Εκτελωνιστή. Δεν διαβιβάζεται από τον Εκτελωνιστή 2η Γραμμή Σύνοψης με τα έξοδα εκτελωνισμού που πλήρωσε για λογαριασμό της Εισαγωγικής Επιχείρησης, διότι δεν αποτελούν μέρος του εκδιδόμενου παραστατικού αλλά διακριτή κατάσταση καταγραφής εξόδων εκτελωνισμού. 



Υποδείγματα 2: Έκδοση και διαβίβαση Τ.Π.Υ. που περιλαμβάνει μόνο την αμοιβή του Εκτελωνιστή και τα έξοδα εκτελωνισμού δεν περιλαμβάνονται στο παραστατικό του, αλλά επισυνάπτονται ως διακριτό εξοδολόγιο


Υπόδειγμα και για τους δυο τρόπους τιμολόγησης  : σχέδιο για τις μικροδαπάνες εκτελωνισμού.

1. Από 1η Οκτωβρίου 2021 διαβιβάζουν υποχρεωτικά τα παραστατικά εσόδων τους, που εκδίδουν από την ημερομηνία αυτή και μετά:

-  Οι επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με διπλογραφικά βιβλία με τζίρο άνω των 50.000 ευρώ

-  Οι επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με απλογραφικά βιβλία με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ

2. Από 1η Νοεμβρίου 2021 διαβιβάζουν υποχρεωτικά τα παραστατικά εσόδων τους όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα, μπορούν να χρησιμοποιούν την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης στην περίπτωση είτε που είχαν εκδώσει έως πενήντα τιμολόγια, είτε είχαν ακαθάριστα έσοδα έως πενήντα χιλιάδες ευρώ κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Τα παραστατικά εσόδων που έχουν εκδώσει ή θα εκδώσουν οι επιχειρήσεις μέχρι την ημερομηνία έναρξης υποχρεωτικής διαβίβασης, πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα του myDATA το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου του 2022. Ειδικά για το 2021 η υποχρέωση διαβίβασης αφορά μόνο τα παραστατικά εσόδων και όχι τους λογιστικούς χαρακτηρισμούς εξόδων και όπως σημειώνουν από το υπουργείο Οικονομικών ειδικά για  φέτος δεν προβλέπεται η επιβολή προστίμων στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης διαβίβασης σε σχέση με τον πραγματικό χρόνο.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !