Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Άσχετος στα θέματα εκτελωνισμού ο Στουρνάρας

Αδιάβαστος εμφανίστηκε ο Υ.Ο  Γιάννης Στουρνάρας στην εκπομπή του Παπαχελά στην τηλεόραση σχετικά με το διαχρονικό έργο των Εκτελωνιστών στην υπηρεσία του δημοσιονομικού συμφέροντος , θεωρώντας το ασήμαντο .
Ας μας πει ο καθηγητής ποια συμφέροντα προστάτευε μέχρι τώρα; γιατί όπως δείχνει ο νέος νόμος περί εκτελωνιστών τα συμφέροντα που υπηρετούνται  σήμερα δεν είναι άλλα από αυτά των Γερμανοκεντρικών πολυεθνικών .
Είπε :
Αν είμαστε εκτός στόχων λόγω ύφεσης, τότε το πράγμα αλλάζει. Αν όμως είμαστε εκτός στόχων διότι, όπως πριν, ακόμη και ασήμαντα πράγματα όπως απελευθέρωση αγοράς εκτελωνιστών ή φορτοεκφορτωτών δεν τα κάναμε διότι θέλαμε να προστατεύσουμε ορισμένα συμφέροντα, τότε θα έχουμε πρόβλημα.
  Ας μας εξηγήσει πως διασφαλίζεται το δημοσιονομικό συμφέρον  σήμερα από τις πολυεθνικές εταιρίες που τους δίνει κατ' επιταγή της τρόικας δικαίωμα εκτελωνιστικών εργασιών χωρίς την πιστοποίηση του  εκτελωνιστή ;  
Του θυμίζουμε  πως βλέπει ο σημερινός  τροποποιημένος
Ν.718/1977  τους Εκτελωνιστές και τις Εκτελωνιστικές εργασίες


Εκτελωνιστικές εργασίες –

1. Εκτελωνιστικές εργασίες είναι οι κατά τις κείμενες διατάξεις και κανονισμούς απαιτούμενες πάσης φύσεως διατυπώσεις ενώπιον των Τελωνειακών Αρχών προκειμένου για την εισαγωγή και εξαγωγή εμπορευμάτων.
Στις εκτελωνιστικές εργασίες συμπεριλαμβάνονται και οι διαδικασίες για τη διακίνηση των υποκειμένων σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) και Τέλους Ταξινόμησης κοινοτικών εμπορευμάτων, ως επίσης και οι διαδικασίες για την καταβολή του Ε.Φ.Κ. και του Τέλους Ταξινόμησης.

 Προαπαιτούμενα Εκτελωνιστών Τελωνειακών  αντιπροσώπων

Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.).».
Να κέκτηνται τουλάχιστον απολυτήριον εξαταξίου Γυμνασίου ή Λυκείου ήσοτίμου προς ταύτα σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής
 Να μη έχουν καταδικασθεί, ουδέ να διώκονται δι' αδίκημα τι εκ των υπό της
παρ. 1 του άρθρ. 21 του παρόντος προβλεπομένων εν συνδυασμώ και με την παρ. 8 του αυτού άρθρου.
 Να μη έχουν απωλέση την ιδιότητα του εκτελωνιστού ή του ασκουμένου
εκτελωνιστού συνεπεία της πειθαρχικής ποινής της οριστικής αφαιρέσεως ή
ανακλήσεως της αδείας ασκήσεως του επαγγέλματος ή του πτυχίου εκτελωνιστού, ουδέ να τελούν υπό έκτισιν πειθαρχικής ποινής προσωρινής αφαιρέσεως τούτων.
 Να μη τελούν υπό πτώσευσιν, δικαστικήν αντίληψιν ήαπαγόρευσιν. Αι ως άνω προϋποθέσεις δέον να υφίστανται εις το πρόσωπον του υποψηφίου κατά την ημέραν ενάρξεως του διαγωνισμού

Να παρακολυθούν την εξέλιξιν της τελωνειακής, δασμολογικής και λοιπής εφαρμοζομένης εν τοις τελωνίοθς νομοθεσίας και να ενημερώνονται εγκαίρως επίταύτης.
Να ενεργούν πάσαν πράξιν απορρέουσαν εκ της αρμοδιότητός των και των καθηκόντων των και να διευκολύνουν την κανονικήν και έγκαιρον είσπραξιν των δασμών, φόρων, τελών και δικαιωμάτων του Δημοσίου ή τρίτων.

Να μη καθυστερούν την ολοκλήρωση των τελωνειακών και λοιπών εν γένει
διατυπώσεων, ουδέ να δημιουργούν εξ αμελείας ή οιουδήποτε ετέρου λόγου εκκρεμμότητας περί την τακτοποίησιν των παραστατικών εγγράφων ή να παρακρατούν εις χείρας των τελωνειακά παραστατικά έγγραφα άνεθ αδείας του προϊσταμένου της τελωνειακής Αρχής».
Να τηρούν ανελλιπώς τα υπό του άρθρ. 14 προβλεπόμενα βιβλία και στοιχεία και να προσκομίζουν ταύτα ενώπιον της Τελωνειακής Αρχής ή Επιτροπής, οσάκις ήθελον ζητηθεί.

Έλεγχος  Εκτελωνιστών

οι εκτελωνιστές υποχρεούνται να υποβάλουν στην οικεία τους Τελωνειακή Περιφέρεια, εντός του μηνός Ιανουαρίου κάθε έτους υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 ότι δεν καταδικάσθηκαν, ούτε έχουν παραπεμφθεί στο ακροατήριο δικαστηρίου για αδικήματα της παρ. 1 του παρόντος άρθρου και ότι εξακολουθούν να συγκεντρώνουν όλα τα προσόντα που προβλέπονται από το άρθρο  7.».
Ο εκάστοτε επικαιροποιημένος κατάλογος των εκτελωνιστών που εδρεύουν σε κάθε Τελωνειακή Περιφέρεια με πλήρη τα στοιχεία επικοινωνίας τους αναρτάται στο δικτυακό τόπο της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων του Υπουργείου Οικονομικών. Την ευθύνη παροχής στο Υπουργείο των ορθών στοιχείων των εκτελωνιστών έχει κάθε Τελωνειακή Περιφέρεια.».

Η πειθαρχική δίωξη

Η πειθαρχική δίωξη εκτελωνιστή ασκείται αυτεπαγγέλτως ή με εντολή του Υπουργού Οικονομικών ή κατόπιν έγγραφης αναφοράς ή καταγγελίας των Επιθεωρητών Τελωνείων και των Προϊσταμένων των Τελωνειακών Περιφερειών και των τελωνειακών Αρχών, καθώς και κάθε τελωνειακού υπαλλήλου ή άλλης Δημόσιας Αρχής ή κατόπιν αίτησης του κυρίου του εμπορεύματος και κάθε ιδιώτη που έχει έννομο συμφέρον.».
Οι πειθαρχικές ποινές που επιβάλλονται είναι: α) πρόστιμο μέχρι 50.000,00 ευρώ, β) προσωρινή ανάκληση της πιστοποίησης επάρκειας εκτελωνιστή για χρονικό διάστημα μέχρι τέσσερα (4) έτη και γ) οριστική ανάκληση της πιστοποίησης επάρκειας εκτελωνιστή.».
 Δι' ανάληψιν ή εκτέλεσιν, καθ' οιονδήποτε τρόπον, άμεσον ή έμμεσον, εκτελωνιστικών εργασιών, καθ' ον τρόπον διαρκεί η προσωρινή αφαίρεσις του πτυχίου και της αδείας ασκήσεως επαγγέλματος.
 Δια παράβασιν του άρθρου 6 του παρόντος και υπό τας προϋποθέσεις της παρ.3 του αυτού άρθρου.
 Το πτυχίον και η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Εκτελωνιστού ανακαλούνται και αφαιρούνται οριστικώς:
α. Δι' αμετάκλητον καταδίκην δι' αδικήματα προβλεπόμενα υπό του άρθρ. 21 του παρόντος.
Δι' αποχήν εκ της ασκήσεως του επαγγέλματος του εκτελωνιστού συμφώνως
προς τα υπό του άρθρου 22 του παρόντος οριζόμενα.
 Δι' απώλειαν ή διαπίστωσιν μη υπάρξεως έστω και ενός εκ των προσόντων των απαιτουμένων, συμφώνως προς το άρθρ. 7 του παρόντος, δια την απόκτησιν του πτυχίου και της αδείας ασκήσεως επαγγέλματος εκτελωνιστού.
'Οπου εν τω παρόντι ορίζεται, ότι το πτυχίον και η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ανακαλούνται δι' αμετάκλητον καταδίκην, ένεκα αδικήματος, εις ταύτην περιλαμβάνεται και η υφ' όρον αναστολή εκτελέσεως της ποινής καταδίκης.

Πειθαρχικόν Συμβούλιον Εκτελωνιστών.

1. Παρά τη Γενική Διευθύνσει Τελωνείων του Υπουργείου Οικονομικών, συνιστάται
Πειθαρχικόν Συμβούλιον Εκτελωνιστών, συγκροτούμενον δι' αποφάσεως του
Υπουργού Οικονομικών και αποτελούμενον:
α) εξ ενός Προέδρου εκ των παρά τω Νομικώ Συμβούλω του Υπουργείου
Οικονομικών υπηρετούντων, ως Προέδρου,
β) εκ του Διευθυντού της αρμοδίας Διευθύνσενς εις ην υπάγεται το αντικείμενον της εφαρμογής της περί εκτελωνιστών νομθεσίας,
γ) εκ δύο Τελωνειακών υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών, της Τελωνειακής Υπηρεσίας επί βαθμώ τουλάχιστον 5ω ή του Κλάδου ΑΤ,
δ) εξ ενός αντιπροσώπου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και
ε) εκ δύο αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας Εκτελωνιστών ή τοιαύτης μη
υφισταμένης του Συλλόγου Εκτελωνιστών Πειραιώς - Αθηνών.
2. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου τούτου, απόντα ή κωλυόμενα
αναπληρούνται υπό των νομίμων αναπληρωτών των ή υπό των δια της αυτής αποφάσεως του Υπουργού Οικονομικών οριζομένων αναπληρωτών αυτών.
3. Πρόσωπα μετέχοντα της Επιτροπής δεν δύναναται να είναι μέλη του Συμβουλίου.
4. Το Πειθαρχικόν Συμβούλιον ευρίσκεται εν απαρτία παρόντων τεσσάρων εκ των μελών αυτού και αποφασίζει δια σχετικής πλειοψηφίας των παρόντων, επικρατούσης εν ισοψηφία της γνώμης υπέρ ης η ψήφος του Προέδρου.
5. Γραμματεύς του Συμβουλίου ορίζεται δια της κατά την παρ. 1 του άρθρου τουτου αποφάσεως, εις εκ των παρά τη αρμοδία Διευθύνσει του Υπουργείου Οικονομικών υπηρετούντων υπαλλήλων του Κλάδου ΑΤ, κεκτημένος τουλάχιστον τον 6ον βαθμόν.
6. Αι αποφάσεις του Πειθαρχικού Συμβουλίου υπογράφονται υπό του Προέδρου και του Γραμματέως και δέον να είναι οπλήρως ητιολογημέναι, καταχωρούνται δε εις ίδιον βιβλίον κατ' αύξοντα αριθμόν.
7. Το Πειθαρχικόν Συμβούλιον χρησιμοποιεί ιδίαν σφραγίδα και διεκπεραιώνει την αλληλογραφίαν αυτού, χρησιμοποιόν βιβλίον διεκπέραιώσεως.
8. Κατά την ενώπιον του Συμβουλίου και της Επιτροπής εν γένει διαδικασίαν εφαρμόζονται αι εκάστοτε ισχύουσαι διατάξεις περί τελών χαρτοσήμου, ως και περί ειδικών τελών και ενσήμων.
9. 'Οπου εν τω παρόντι νόμω αναφέρεται Πειθαρχικόν Συμβούλιον ή απλώς
Συμβούλιον νοείται το δια του άρθρου τούτου συνιστώμενον.
10. Δι' αποφάσεως του Υπουργού Οικονομικών, δημοσιευομένης δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, δύναται να ρυθμίζωνται πάντα τα διαδικαστικά θέματα λειτουργίας της Επιτροπής και του Πειθαρχικού Συμβουλίου, ως και να καθορίζονται τα υπό της Επιτροπής υποβαλλόμενα εις το Υπουργείον Οικονομικών πάσης φύσεως στοιχεία σχετικώς με τους εκτελωνιστάς.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !