Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Σ.Ε.Θ : Πρόταση για 24ωρη λειτουργία των τελωνείων

Πώς θα ενισχυθούν οι εξαγωγές από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
 Το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο, δεν μπορεί να λειτουργεί με όρους 5νθημερης εργασίας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Για την ανάπτυξη του λιμανιού και όλης της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσα και γύρω από αυτό, πρέπει οπωσδήποτε το Β΄ Τελωνείο Θεσσαλονίκης να λειτουργεί 24ωρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα.
« Το Β΄Τελωνείο έχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Οι βάρδιες γίνονται εκ των ενόντων.  Για να υπάρχει ροή στην εξυπηρέτηση των διακινούμενων φορτίων, η συγκεκριμένη υπηρεσία χρειάζεται επιπλέον 23- 25 τελωνειακούς, οι οποίοι θα προστεθούν στα περίπου 45- 50 άτομα που σήμερα εργάζονται στα γραφεία των διαφόρων τμημάτων του που βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στο λιμάνι , Ελεύθερη Ζώνη- Ελεύθερος Λιμένας, προσπαθώντας να ανταποκριθούν στα αντικείμενα και τις αρμοδιότητες που τους έχουν ανατεθεί», δήλωσε στη Voria.gr o πρόεδρος του Συλλόγου Εκτελωνιστών Θεσσαλονίκης, Κώστας Καρούλης.
«Ο Σύλλογος έχει πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, την έχει παρουσιάσει στο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, στη διοίκηση του ΟΛΘ, στο διευθυντή του Β΄Τελωνείου, ενώ πρόσφατα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μηταράκης, ζήτησε και του στείλαμε το σχέδιό μας», συμπλήρωσε ο κ. Καρούλης.
Τι όμως είναι το σχέδιο αυτό; Ο Σ.Ε.Θ. προτείνει οι δραστηριότητες εξαγωγής από το Α΄ Τελωνείο, που είναι στη Λαχαναγορά (καλύπτει εισαγωγές και εξαγωγές), να μεταφερθούν  αρμοδίως στο Β΄.
«Αυτή η αλλαγή και στη διακίνηση των εμπορευμάτων θα διευκολύνει και θα επιτρέψει την καλύτερη αξιοποίηση των υπαλλήλων των τελωνείων. Άλλωστε,  υπάρχει κατάλληλος χώρος εντός του λιμένα για την κίνηση και έλεγχο των φορτηγών με φρούτα και λαχανικά προς εξαγωγή, περιφραγμένος,  κοντά στην πύλη «11», κι’ αυτό επειδή το θέμα συζητείτο και πάλι πριν μερικά χρόνια,  αλλά δεν προχώρησε».
Όπως τόνισε ο κ. Καρούλης, το σχέδιο του ΣΕΘ βρίσκει σύμμαχο τη διοίκηση του ΟΛΘ, αφού αυτή προσπαθεί, με δράσεις σε όλη τη Βαλκανική, να προσελκύσει πελάτες εξωτερικού, προσφέροντας bonus όταν τα εμπορεύματά τους διακινούνται μέσω ΟΛΘ από Παρασκευή απόγευμα μέχρι Δευτέρα πρωί.
Η λειτουργία του Τελωνείου κατά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες θα εξυπηρετήσει άμεσα τα in transit φορτία, που περνάνε από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.  Λιγότερο εύκολη θα είναι η διοχέτευση των εμπορευμάτων που προορίζονται για την εσωτερική αγορά, λόγω της 5νθημερης λειτουργίας των επιχειρήσεων.
«Στοχεύουμε στην καλύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, στη διευκόλυνση των διεθνών εμπορευματικών ροών, με την παράλληλη καλύτερη αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού των αρμοδίων υπηρεσιών αλλά και των ιδιωτικών επιχειρήσεων», υπογράμμισε ο πρόεδρος των Εκτελωνιστών Θεσσαλονίκης.
 της Άννης Καρολίδου
  Πηγή : VORIA.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !