Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

ICISnet : Ηλεκτρονική υποβολή για όλα τα παραστατικά από τον Νοέμβριο 2013

Από την Γενική Διεύθυνση της Τελωνειακής Υπηρεσίας   πληροφορούμαστε ότι η παραγωγική λειτουργία του ICISnet για την ηλεκτρονική υποβολή όλων των παραστατικών ξεκινάει τον ερχόμενο Νοέμβριο  . Αυτές τις μέρες  εφαρμόζεται πιλοτικά η διαδικασία από ενταγμένους στο πρόγραμμα εκτελωνιστές .  Παράλληλα ο πιστοποιημένος SERVER του Σ.Ε.Π.Α , SEPAnet  βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών και το επόμενο δεκαήμερο θα παραδοθεί στους συναδέρφους για δοκιμαστικές υποβολές και  ο Σ.Ε.Π.Α  κάνει ανάλογες ενέργειες προετοιμασίας για  σεμινάρια .



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 



ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

 Αθήνα,  9 Ιουλίου 2013



ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ

Αρ. Πρωτ.:5025999 ΕΞ


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ









Ταχ. Δ/νση
Ταχ. Κωδ.
Τηλέφωνο
FAX
e-mail


::
 Καραγ. Σερβίας 10          Προς:
101 84
213.133.2842 η  2430
213.133.2449 η 2469

Πίνακας Διανομής

















ΘΕΜΑ:  Ενημέρωση για την  λειτουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος          Τελωνείων και Παροχής Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών «ICISnet».

 Η Ελληνική Τελωνειακή Διοίκηση έχοντας σαν στόχο τη διευκόλυνση του εμπορίου με την ταυτόχρονη διασφάλιση των δημοσιονομικών συμφερόντων, εθνικών και ενωσιακών, υλοποιεί σε στενή συνεργασία με τη ΓΓΠΣ, ηλεκτρονικές υπηρεσίες για  τους συναλλασσομένους με τα Τελωνεία.
            Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώνεται η υλοποίηση του νέου  Πληροφοριακού  Συστήματος  Τελωνείων (ICISnet), που σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, ενώ βρίσκεται ήδη σε παραγωγική λειτουργία ένα μέρος των εφαρμογών του όπως η Διαδικτυακή Πύλη, τα Υποσυστήματα των Εξαγωγών, της Ενδοκοινοτικής Διακίνησης Προϊόντων Ειδ. Φόρου Κατανάλωσης και οι υποστηρικτικές τους εφαρμογές.

Το νέο Πληροφοριακό Σύστημα Τελωνείων (ICISnet), έχει ενσωματώσει όλη την  λειτουργικότητα του παλαιού συστήματος ICIS, με τις κατάλληλες προσαρμογές και με νέες απαιτήσεις, ενώ υποστηρίζει την ηλεκτρονική υποβολή του συνόλου των τελωνειακών παραστατικών και την ενημέρωση του συναλλασσομένου σε  κάθε στάδιο της συναλλαγής του με τα Τελωνεία, παρέχοντας και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής αποστολής και των συνοδευτικών εγγράφων, όταν απαιτείται.
Το πληροφοριακό σύστημα ICISnet  έχει αναπτυχθεί σε υποσυστήματα,  τα οποία διαλειτουργούν μεταξύ τους καθώς και με τρίτα πληροφοριακά συστήματα τόσο του Υπουργείου. Οικονομικών ( πχ το TAXIS), όσο και άλλων φορέων.

To ICISnet απευθύνεται σε τρεις γενικές κατηγορίες χρηστών:
o       Εσωτερικούς χρήστες δηλ τελωνειακούς υπάλληλους για την διεκπεραίωση της επιχειρησιακής διαδικασίας των Τελωνείων.
o       Εξωτερικούς εξουσιοδοτημένους χρήστες δηλ τους συναλλασσόμενους με τα Τελωνεία   οικονομικούς φορείς  οι οποίοι έχουν πιστοποιηθεί κατάλληλα για την πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.
o       Εξωτερικούς χρήστες με ελεύθερη πρόσβαση όπως  πολίτες ή οικονομικοί φορείς για σκοπούς ενημέρωσης για τελωνειακά θέματα  πχ νομοθεσία εθνική και κοινοτική, διαδικασίες, συχνές ερωτήσεις, που βρίσκονται αναρτημένα στη διαδικτυακή πύλη (portal) του ICISnet (www.icisnet.gr)
  
H πρόσβαση των εξωτερικών εξουσιοδοτημένων χρηστών στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες γίνεται από τη Διαδικτυακή Πύλη (Portal) στη διεύθυνση www.icisnet.gr «Ηλεκτρονικές συναλλαγές», με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης που χρησιμοποιούνται για την πρόσβαση στο taxis.

Η υποβολή των στοιχείων κάθε συναλλαγής θα γίνεται:
1.      με συμπλήρωση έτοιμων  φορμών οι  οποίες θα είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο,
2.      με εισαγωγή αρχείου το οποίο  θα έχει προκαθορισμένη  μορφή XML,
3.      με άμεση επικοινωνία με το ICISnet πιστοποιημένων συστημάτων των συναλλασσομένων.

Για την ηλεκτρονική υποβολή με τους τρόπους που περιγράφονται στα σημεία 2 και 3 , η ΓΓΠΣ έχει αναρτήσει στο Portal τις σχετικές τεχνικές προδιαγραφές προκειμένου οι φορείς να προσαρμόσουν έγκαιρα τα συστήματα τους.

Οι λεπτομερείς οδηγίες για τις διαδικασίες της ηλεκτρονικής συναλλαγής θα δοθούν  με σχετικές εγκύκλιες διαταγές που θα αναρτηθούν στη Διαδικτυακή Πύλη του ICISnet πριν την Παραγωγική Λειτουργία.

Πριν την θέση σε Παραγωγική Λειτουργία θα προηγηθεί  Πιλοτική Λειτουργία του συστήματος, η οποία θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, από 10/07 έως 30/09/2013 σε πέντε επιλεγμένα Τελωνεία. Σκοπός της πιλοτικής λειτουργίας είναι ο έλεγχος του Συστήματος σε πραγματικές συνθήκες προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, που όπως είναι αναμενόμενο θα προκύψουν, ώστε η ένταξη σε παραγωγική λειτουργία να γίνει με τη μεγαλύτερη ασφάλεια.
Κατά την διάρκεια της πιλοτικής, επίσημο σύστημα για την διεκπεραίωση των συναλλαγών  παραμένει το τρέχον Πληροφοριακό Σύστημα  ICIS, ενώ στο νέο Σύστημα ICISnet θα υποβάλλεται ταυτόχρονα μέρος των παραστατικών που θα υποβάλλονται στο ICIS με σκοπό τη σύγκριση των αποτελεσμάτων, όπου είναι εφικτό.
Στη διεξαγωγή του πιλοτικού αυτού προγράμματος, θα συμμετέχουν και οι Οικονομικοί Φορείς ως Εξωτερικοί Χρήστες του ICISnet.
Οι  φορείς που θα συμμετέχουν, έχουν ενημερωθεί και επιλεγεί με ευθύνη των 5 Πιλοτικών Τελωνείων, με κριτήριο τον όγκο, το εύρος και τη συχνότητα των συναλλαγών, ενώ για το πρώτο χρονικό διάστημα, η ηλεκτρονική υποβολή των παραστατικών θα γίνεται μόνο με συμπλήρωση της φόρμας που είναι διαθέσιμη στη Διαδικτυακή Πύλη των Ελληνικών Τελωνείων.  Οι υπόλοιποι φορείς δύνανται να υποβάλλουν παραστατικά για λόγους δοκιμών και εξοικείωσης, ενώ θα μπορούν να ανατρέχουν για βοήθεια στις προσωρινές εκδόσεις των εγχειριδίων χρήσης που θα αναρτηθούν στο Portal.

Τέλος, ενόψει της παραγωγικής λειτουργίας, σας γνωρίζουμε ότι η  Γενική Διεύθυνση Τελωνείων θα οργανώσει σχετικές δράσεις για την ενημέρωση σας.
Σε κάθε περίπτωση, επισκεπτόμενοι τη Διαδικτυακή πύλη ( Portal) των Ελληνικών Τελωνείων (www.customs.gov.gr ή www.icisnet.gr)   μπορείτε να ενημερώνεστε  για κάθε εξέλιξη που αφορά όχι μόνο  τις ηλεκτρονικές συναλλαγές αλλά και την νομοθεσία, νέες δράσεις, εγκυκλίους, οργανωτικές αλλαγές, τηλέφωνα επικοινωνίας κλπ. Επίσης χρησιμοποιώντας από το Portal την Επιλογή «Επικοινωνία» μπορείτε να υποβάλλετε με ηλεκτρονικό τρόπο ερωτήματα ή παρατηρήσεις τα οποία θα σας απαντώνται στην ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
 
                                                                  Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

                                                                   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΗΧΩΡΙΤΗΣ



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !