Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ΕΝ.ΕΚ.Τ.Α. : Ανακοίνωση εν όψη εκλογών

                ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Φίλοι Συνάδελφοι Εκτελωνιστές,
Σε μια κρίσιμη περίοδο, για την Κλαδική πορεία και τις επαγγελματικές μας προοπτικές και διεκδικήσεις, διεξάγονται σε λίγο οι αρχαιρεσίες του Συλλόγου μας.
Ήδη απ’ τον περασμένο Οκτώβριο, βρίσκεται σε «νομική» ισχύ ο νέος Ενωσιακός Τελωνειακός Κώδικας (UCC-Καν.952/13), ο οποίος θ’ αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιουνίου 2016. Με βάση αυτό το «Πανευρωπαϊκό Τελωνειακό Σύνταγμα», θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις αντίστοιχες διαδικασίες, οι «ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ» (όπως πλέον θα ονομάζονται κι οι Εκτελωνιστές).

Όπως έχει γνωστοποιηθεί και περιγραφεί, κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια (κυρίως από την ΟΕΤΕ), οι δημοσιονομικές εφαρμογές αλλάζουν, οι τελωνειακές διαδικασίες αναδιατάσσονται κι αναπροσαρμόζονται και φυσικά, η ύπαρξη του επαγγέλματός μας επανατοποθετείται στα νέα δεδομένα, ώστε να διατηρήσει την αναγκαία λειτουργία του τις επόμενες δεκαετίες.
Κάτω απ’ τις περιγραφόμενες συνθήκες, η δημιουργία της ΕΝ.ΕΚ.Τ.Α. προέκυψε ως ιστορική Κλαδική αναγκαιότητα.
Αποτελείται από μέλη και στελέχη προϋπαρχόντων Παρατάξεων και Οργανώσεων του χώρου μας, τα οποία απέδειξαν, κατά τη μεταδικτατορική περίοδο, ότι έχουν τις γνώσεις και τις δυνάμεις αλλά και τις ικανότητες και δυνατότητες να μας οδηγήσουν, με τη μεγαλύτερη δυνατή σιγουριά, στη διασφάλιση των μελλοντικών επαγγελματικών μας στόχων.
Συνοπτικά, οι μεσοβραχυπρόθεσμοι αυτοί Στόχοι, πρέπει να είναι:
1. Πλήρης αξιοποίηση των προβλεπομένων στις διατάξεις του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα και (του σχεδίου) των διατάξεων εφαρμογής του.
2. Σταδιακή αλλά σύντομη οικειοποίηση της (ταυτόσημης σε θεσμική αξία), ιδιότητας του ΑΕΟ, προς ενίσχυση του επαγγελματικού ανταγωνιστικού μας πλεονεκτήματος. Ταυτόχρονη πλήρης αξιοποίηση των νέων ηλεκτρονικών εφαρμογών κι έγκαιρη ολοκλήρωση του τεράστιου εγχειρήματος του SEPA-NET.
3. Καθορισμός (στον τομέα τυποποίησης και πιστοποίησης) υψηλών Προτύπων Επάρκειας για τους Ευρωπαίους Τελων. Αντιπροσώπους. Ολοκλήρωση των προσπαθειών για δημιουργία «έδρας» κατάρτισης κι εκπαίδευσης, σε ανώτατο ακαδημαϊκό επίπεδο.
4. Ανάληψη επικαιροποιημένης νομοθετικής πρωτοβουλίας (προς κάθε αρμόδια Πολιτική, κλπ. πλευρά), για προσαρμογή του «αντι»-εκτελωνιστικού μνημονιακού Ν.718/77, στα νέα, υποχρεωτικά εφαρμόσιμα κοινά Ευρωπαϊκά προβλεπόμενα.
5. Προώθηση (εντός του 2014) της λειτουργίας του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ (ΣΥ.Ε.Τ.Α.), ο οποίος σταδιακά θα αντικαταστήσει την ΟΕΤΕ, στην πανελλαδική παρεμβατικότητα και εκπροσώπηση του επαγγέλματός μας. (Το Καταστατικό του Συνδέσμου, είναι στη διάθεση όποιου συναδέλφου το ζητήσει).
6. Άμεση (και προσεκτική) διοικητική και διαχειριστική Ενοποίηση των Εκτελωνιστικών Οργανισμών, ΣΕΠΑ – ΕΕΠΑ – ΤΑΠΕΠΑ, για ευρύτερη κι ορθότερη είσπραξη των προβλεπομένων Εισφορών κι οικονομικότερη αξιοποίηση των πόρων τους, υπέρ των νομίμων συμφερόντων και καλύτερων παροχών προς τα Μέλη τους. Στο διοικητικό εξάλλου τομέα, αυτονόητα θα προκύψει απίστευτη ευρυθμία κι ευελιξία.
7. Ενίσχυση (τεχνική και θεσμική), των προσπαθειών των νεώτερων Συναδέλφων, για έγκαιρη και ασφαλή αξιοποίηση επαγγελματικής προσέγγισης σε συναφείς χώρους. Ταυτόχρονα, συμπαράσταση στους απόμαχους – συνταξιούχους του Κλάδου μας, για εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και περίθαλψης.
8. Δημιουργία γραφείου Συμβούλων διαρκούς συμπαράστασης και κατατόπισης των Εκτελωνιστών – Τελωνειακών Αντιπροσώπων, σε ζητήματα Επαγγελματικής, Τελωνειακής, Νομικής, Ασφαλιστικής, Λογιστικής, κλπ. φύσεως, ώστε ανά πάσα στιγμή ΟΛΟΙ να μπορούν να πληροφορούνται τα ΠΑΝΤΑ.
9. Σύσταση και διαρκής λειτουργία γραφείου Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων, για συνεχή προβολή των Κλαδικών μας θέσεων, Στόχων κι απόψεων, για κάθε ζήτημα της τρέχουσας και περιοδικής επικαιρότητας, αντιμετώπισης των αντι-εκτελωνιστικών παρεμβάσεων κι αξιοποίησης των προτερημάτων και πλεονεκτημάτων των μελών του Κλάδου μας.
10. Καθιέρωση ειδικής Κλαδικής Επιτροπής (Υπερ-διοικητικής σύνθεσης) για κατατόπιση και προετοιμασία (νέων κυρίως) Στελεχών – Συνδικαλιστών του χώρου μας.
Τα παραπάνω αποτελούν βασικές-Συνοπτικές θέσεις κι επιδιώξεις μας, για τις οποίες έχουμε την τεχνογνωστική δυνατότητα, τα τεκμηριωμένα επιχειρήματα και την αμετάθετη αποφασιστικότητα, για λεπτομερή ανάπτυξη κι υλοποίησή τους. Αυτό θα το πραγματοποιήσουμε σε κάθε ευκαιρία (περιορισμένη ή ευρύτερη), που θα μας δίνεται.
Πάντως, ήδη υφίσταται το site-portal της Οργάνωσής μας, μέσω του οποίου θα υπάρχει διαρκής ενημέρωση (σταδιακής καταχώρησης) και θα εκδηλώνεται ή επίσημη αντίδρασή μας, για κάθε (μικρό ή μεγάλο) ζήτημα της επαγγελματικής μας καθημερινότητας και των Κλαδικών μας προσπαθειών.
Θα μας βρείτε στο: www.enekta.gr
Στις επερχόμενες αρχαιρεσίες των οργάνων του ΣΕΠΑ, απαιτείται μαζική – καθολική προσέλευση των συναδέλφων Εκτελωνιστών, κυρίως όμως των Νέων, στους οποίους
ανήκει το εργασιακό μας μέλλον κι επομένως η ευθύνη για την έγκαιρη, προβλεπτική κι έξυπνη διαχείρισή του.
Οι αγωνιστικές μας δημιουργικές παραδόσεις κι επιτυχίες, επιβάλλουν Παν-Κλαδική Ενότητα, στελεχιακή συνεννόηση και ρεαλιστικούς στόχους κι οραματισμούς.

Η «ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗ», θα υπάρχει ΠΑΝΤΑ.

Από εμάς εξαρτάται αν θα εξακολουθήσουμε να κρατάμε το τιμόνι του χώρου που επί 10ετίες υπηρετήσαμε.

                                     Με φιλία & συναδελφικότητα
                                             Για την ΕΝ.ΕΚ.Τ.Α.


ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΖΩΓΡΑΦΟΣ                                                 ΑΝΔΡΕΑΣ  ΒΡΟΝΤΑΚΗΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ   ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ                               ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ   ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

ΠΕΙΡΑΙΑΣ, Μάρτιος 2014

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !