Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

ΕΕΠΑ : Το χρονικό της αλήθειας

Η   Ε.Ε.Π.Α. ΚΑΙ Ο “ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΗΤΙΚΟΣ” ΤΗΣ ΡΟΛΟΣ

   Στην περσινή Γεν. Συνέλευση της Ε.Ε.Π.Α. ψηφίστηκε ομόφωνα μια απόφαση που έφερε το Δ.Σ. και έλεγε τα εξής:
    “Η διαφορά στον αριθμό των γραμματίων της Ε.Ε.Π.Α. και στον αριθμό των κουπονιών του ΜΕ.ΚΛΑ.ΜΕ να μην υπερβαίνει το 15% για κάθε μέτοχο της εταιρίας και εφ' όσον συμβαίνει αυτό, υποχρεούται το μέλος να καλύψει αυτήν την διάφορα, ώστε να συνεχίσει να διατηρεί τα δικαιώματα του στην εταιρία.”
     Οι λόγοι γι'αυτην την απόφαση ήταν:

   1) Να εφαρμοσθεί όσο το δυνατόν ακριβέστερα το γραμμα του καταστατικού της Εταιρίας, που θέλει από κάθε μέλος συμμετοχή για κάθε παραστατικό, και στην Ε.Ε.Π.Α.και στο ΜΕ.ΚΛΑ.ΜΕ (λαμβανόμενων υπ' όψιν και των συνθηκών που επικρατούν σήμερα στον χώρο, γι' αυτό και η διάφορα του 15%).
   2) Να δοθεί ανάσα στο ΜΕ.ΚΛΑ.ΜΕ., δεδομένου ότι πολλοί από τους συνάδελφους δεν μετείχαν (είτε εκ προθέσεως είτε λόγω άγνοιας η κακής πληροφόρησης για τον ρόλο που επιτελεί το ΜΕ.ΚΛΑ.ΜΕ.) και
   3) Να πάψει επιτέλους να υπάρχει αυτή η δυνατότητα που απολάμβαναν κάποιοι (αρκετοί) συνάδελφοι με μεγάλο αριθμό παραστατικών, να συμμετέχουν στις υποχρεώσεις τους κατά το δοκούν. (Δηλαδή να συμμετέχουν πλήρως στην Ε.Ε.Π.Α. απολαμβάνοντας των άμεσων και απτών οφελημάτων της, αγνοώντας παράλληλα τις υποχρεώσεις τους στο αποταμιευτικής λογικής και λειτουργίας ΜΕ.ΚΛΑ.ΜΕ., “βγάζοντας τη γλώσσα” σ' αυτούς τους συνάδελφους που ήταν συνεπείς σ' όλες τους τις υποχρεώσεις, αν και συχνά με μικρότερο εισόδημα.
    Στις ανακοινώσεις της Ε.Ε.Π.Α. είχε γίνει σαφές ότι τα μέλη που δεν θα είχαν τακτοποιήσει την εκκρεμότητα αυτή με την εταιρία μέχρι την ημέρα της Γεν. Συνε-
έλευσης: 1) Θα έχαναν το δικαίωμα του μερίσματος ισομοιρίας & 2) Δεν θα είχαν πλέον την δυνατότητα να κόβουν Ε.Ε.Π.Α., αφού τα συγκεκριμένα πτυχία θα είχαν γίνει ανενεργά στο ηλεκτρονικό σύστημα της εταιρίας.
    Αρκετά μέλη προσήλθαν και τακτοποίησαν την εκκρεμότητα μέχρι την Γενική Συνέλευση, κάποια άλλα όχι. Μετά την τέλεση της Γεν. Συνέλευσης, 129 μέλη της εταιρίας φαίνονταν να έχουν εκκρεμότητα και σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Ε.Π.Α. που επικυρώθηκε από την Γεν. Συνέλευση ομόφωνα, τα μέλη αυτά δεν δικαιούνται μέρισμα για την χρίση του 2013 καθώς επίσης τα πτυχία τους καθίστανται ανενεργά στο σύστημα και δεν μπορούν να συμμετέχουν στην Ε.Ε.Π.Α.
   Από τα 129 αυτά μέλη:
   1) 64 δεν είχαν καλύψει την μερίδα τους ούτε στην Ε.Ε.Π.Α. ούτε στο ΜΕ.ΚΛΑ.ΜΕ. και
   2) 65 ενώ είχαν μεν καλύψει την μερίδα της Ε.Ε.Π.Α. δεν είχαν καλύψει την μερίδα στο ΜΕ.ΚΛΑ.ΜΕ. Από αυτούς τους 65 συνάδελφους, οι 22 εμφάνιζαν μεγάλες διαφορές στη συμμετοχή τους στα 2 ταμεία (δηλ. Ενώ δεν είχαν καλύψει την μερίδα του ΜΕ.ΚΛΑ.ΜΕ εμφάνιζαν έναν μεγάλο έως πολύ μεγάλο αριθμό γραμμάτιων στην Ε.Ε.Π.Α.
   Υπήρξαν αντιδράσεις και έγιναν παράπονα (κάποια από αυτά έντονα), προς την Ε.Ε.Π.Α. και ειδικά προς τα μέλη του Δ.Σ. Η θέση όλων ήταν σταθερή και ενιαία απέναντι σε όλους: ΚΑΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ. Και δεν θα μπορούσε να γίνει, διότι το μέρισμα είχε ήδη αποφασισθεί από την Γ.Σ. Όσον αφορά το κλείδωμα των πτυχίων, όπως είναι προφανές και φυσικό, μόλις το μέλος τακτοποιούσε την εκκρεμότητα με την εταιρία, αυτόματα το πτυχίο του γινόταν ενεργό και μπορούσε να συμμετέχει και πάλι κανονικά στην Ε.Ε.Π.Α.
     Η αποφασιστική αυτή στάση εντός ολίγου άρχισε ν'αλλαζει. Κυκλοφορούσε στα Τελωνεία ότι, στα όποια παράπονα εξακολουθούσαν να υπάρχουν, οι απαντήσεις από κάποια μέλη του Δ.Σ. ήταν “κάντε μια αίτηση στην Ε.Ε.Π.Α. και θα το δούμε”.
Οι τοποθετήσεις αυτές, έκαναν πολύ δύσκολη την θέση των υπολοίπων μελών, μεταξύ των οποίων ήταν και ο γράφων, οι οποίοι εξακολουθούσαν να επιμένουν στο “ΚΑΜΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ”. Τι συνέβαινε;
   Η απάντηση δεν άργησε να δοθεί. Πλησίαζαν οι εκλογές του Σ.Ε.Π.Α. και κάποιοι διέβλεψαν μια μεγάλη ευκαιρία για να δείξει η Ε.Ε.Π.Α. τον “αλληλοβοηθητικό” της χαρακτήρα. Δηλαδή το να “βοηθάει ο ένας τον άλλον”. Αυτό λοιπόν δημιούργησε μια αυξημένη “ευαισθησία” για τους συναδέλφους που δεν πήραν το μέρισμα, και μια περισυλλογή, για το πως “να τους κρατήσουμε κοντά στην εταιρία” τώρα που “πήραν το μάθημα τους” και “να μην νοιώθουν παραπονεμένοι”.
    Στις 26 & 27 Ιουνίου, σ'αυτο το κλίμα, με τα όποια παρατράγουδα, έγιναν οι εκλογές του Σ.Ε.Π.Α. Στις 7/7/2014, στο πρώτο Δ.Σ. μετά τις εκλογές, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Ε.Π.Α. φέρνει την εξής πρόταση για ψήφιση: Να δοθεί βοήθημα περίπου ίσο με το ποσό του μερίσματος, σε όλους όσους έκαναν αίτηση, και ζητούν να πάρουν εκπρόθεσμα το μέρισμα, εφ' όσον και αυτοί τακτοποίησαν (εκπρόθεσμα) τις εκκρεμότητες τους με την εταιρία. Ονομάζουμε δηλαδή το μέρισμα “βοήθημα” μπας και αποφύγουμε τον σκόπελο της απόφασης της Γεν. Συνέλευσης.
     [Δυο λόγια για το (δήθεν) σκεπτικό της πρότασης: Κόπτονται οι προτεινοντες για τους συναδέλφους, που τους αδικησαμε και ενώ τακτοποιήθηκαν χάνουν το μέρισμα. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι απ' αυτούς, δεν θα τακτοποιούσαν απολύτως τίποτε, αν δεν κλειδώνονταν τα πτυχία τους. Μόλις διαπίστωσαν ότι δεν μπορούν να κόψουν γραμμάτια της Ε.Ε.Π.Α. (από την επομένη της Γεν. Συνέλευσης), έτρεξαν να κλείσουν την εκκρεμότητα για να επανέλθει η τάξη. Είναι βέβαια προφανές και λογικό, ότι πρόκειται για συναδέλφους με αρκετό όγκο δουλειάς. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι από το ΜΕ.ΚΛΑ.ΜΕ απείχαν ενώ στην Ε.Ε.Π.Α. συμμετείχαν και με το παραπάνω. Αφού λοιπόν τακτοποίησαν την εκκρεμότητα, γιατί να μην ζητήσουν και το μέρισμα;
    Αν υπήρχε ευαισθησία, δεν θα έπρεπε να υπάρχει προβληματισμός και γι αυτούς που δεν καλύπτουν τις μερίδες τους, επειδή δεν έχουν σχεδόν καθόλου δουλειά; η γι αυτούς, που παρά τις δυσκολίες, τυπικοί και στην ώρα τους (τα κορόιδα), έτρεξαν και κάλυψαν τις υποχρεώσεις τους χωρίς να δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα στην εταιρία;
    Αυτοί όμως δεν ζητούν κάτι και συνεπώς η έννοια της α λ λ η λ ο βοήθειας πάσχει.]
     Στην συζήτηση που έγινε λοιπόν στο Δ.Σ. της 7/7/2014 για το συγκεκριμένο θέμα, με 9(εννέα) μέλη παρόντα από 11, κάποια μέλη τονίσαμε πως αν παρθεί τέτοια απόφαση παραβιάζει την εντολή της Γεν. Συνέλευσης και ότι μόνο με απόφαση άλλης Γεν. Συνέλευσης μπορούσε να γίνει αυτό που είχε προταθεί. Η τοποθέτηση του Νομ. Συμβούλου της εταιρίας, παρά το ότι περιείχε την ενθάρρυνση, ότι μια ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. (11-0), θα ήταν δυνατόν να “δέσει την απόφαση” (λίγο ασαφώς, κατά την δική μου την εκτίμηση), ήταν όμως και σαφής:”...εγώ σας λέω και τελειώνω, ότι η απόφαση της Γεν. Συνέλευσης, είναι προαπαιτούμενο εκ των ουκ άνευ”[από τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δ.Σ. της 7/7/2014].
    Στην ψηφοφορία που ακολούθησε το αποτέλεσμα ήταν 8-1 (8 υπέρ της πρότασης & 1 κατά), μειοψηφούντος  μόνο του γράφοντος. Κρίνεται λοιπόν φρόνιμο, να ξαναπάει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ., με σκοπό να επιτευχθεί η ποθητή ομοφωνία.
     Έκτακτο Δ.Σ. στις 14/7/2014, πρώτο θέμα “ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ, ΤΩΝ ΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΧΡΗΣΗΣ 2013” στην ημερήσια διάταξη.
     Συζήτηση πάλι για το θέμα με το Δ.Σ. σε πλήρη απαρτία. Αυτήν την φορά 6-5 οι ψήφοι υπέρ της πρότασης. Μεταφέρω την απόφαση από τα πρακτικά, όπως ακριβώς διαβάστηκε από τον Πρόεδρο και στην Γεν. Συνελευση της Ε.Ε.Π.Α. 25/5/2015:
     “Κατά πλειοψηφία αποφασίζεται ότι για τα μέλη τα οποία δεν ήτανε ταμειακως ενταξει κατα την διαρκεια της Γεν. Συνελευσης (ενν. 2014) και μετά την Γεν. Συνέλευση, προσήλθαν στην Εταιρία και τακτοποίησαν την ταμειακή τους κατάσταση απέναντι στην Εταιρία, τα μέλη αυτά να πάρουνε οικονομική ενίσχυση, η οποία να είναι στο ύψος των 600,00 euro, μειοψηφούντων των κ.κ. Συμιακου Ευαγ., Καλυβα Διον., Σταματη Φωτ., Καρακογλου Χρ., και Χαραλαμπιδη Χαραλ.”
   [Επειδή ο γράφων αισθάνεται ικανοποίηση για την αναγραφή των ονομάτων των μειοψηφούντων στην απόφαση, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και το δικό του όνομα, θα αναφέρω εδώ τα ονόματα και των υπερψηφισαντων, προσπαθώντας έστω και εκ των υστέρων να καλύψω την αβλεψία του Προέδρου (που θέλησε να προβάλλει μόνο τους μειοψηφήσαντες: Κουκας Ευστρ., Καραμπετσος Κων/νος, Τριαναταφυλλιδης Μιχαηλ, Κατσιμαρδος Δημήτριος, Χατζηιωαννογλου Λέανδρος, Γεωργιου Χρήστος]
   Για την ιστορία θα αναφέρω ότι λίγη ώρα μετά το τέλος του συγκεκριμένου Δ.Σ., δήλωσα εγγράφως την παραίτηση μου από μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ε.Π.Α., “μη θέλοντας να νομιμοποιήσω με την συμμετοχή μου την απόφαση” αντικαθιστώμενος από τον συνάδελφο κ. Κοκορακη Κων/νο. Πιθανολογώ δε, ότι αυτή η παραίτηση ήταν ο λόγος που καθυστέρησε έναν ολόκληρο χρόνο η “αποκατάσταση της τάξης” και η πλήρωση της έννοιας “αλληλοβοήθεια” (όπως την εννοούν κάποιοι).
   Στην Γεν. Συνέλευση 25/5/2015, ακούστηκαν λόγια υποτιμητικά για όσους από εμάς αντιδράσαμε και τελικά εμποδίσαμε την παράνομη και αντικαταστατική απόφαση που προσπάθησε να πάρει το Δ.Σ. της Ε.Ε.Π.Α.(“Αυτοί που δεν σας έδωσαν τα λεφτά σας, είναι εδώ, ανάμεσα μας, βρείτε τους... (μέλος Δ.Σ.), “Διαγράψτε τους, αυτοί έχουν από 200 χαρτιά και μιλάνε” (συνάδελφος, προφανώς με χιλιάδες χαρτιά, που όμως φώναζε, έβριζε και έκανε σαν μανιακός για τα 600,00 euro του μερίσματος, χωρίς μάλιστα να τα δικαιούται).

 Δυο ερωτήσεις για όλους μας:
   
1) Η Ε.Ε.Π.Α. είναι ο διαχειριστής της περιουσίας των εκτελωνιστών Πειραιά & Αθήνας. Των δικών μας χρημάτων!! Αυτός είναι ο τρόπος που θέλουμε να λειτουργεί;

2) Ποιοι στ' αλήθεια πιστεύετε ότι ενήργησαν για το συμφέρον της Ε.Ε.Π.Α.; Οι πλειοψηφουντες 6, που ψήφισαν να δώσουν αδικαιολόγητα χρήματα (παίρνοντας μια παράνομη απόφαση), η οι μειοψηφήσαντες 5 που ψήφισαν όχι (ερχόμενοι και σε ρήξη με συναδέλφους);


  Τελειώνω με μια ευχή: Στις ερχόμενες εκλογές στην Ε.Ε.Π.Α. σε λίγες ημέρες, να μπουν στο Δ.Σ. συνάδελφοι, με γνώση, κριτική σκέψη, θάρρος για τις δύσκολες αποφάσεις, αποφασιστικότητα για σύγκρουση αν χρειαστεί. Όλα βέβαια εξαρτώνται από το πως σκέπτονται όσοι πάνε να ψηφίσουν.

  Και μια πολύ σημαντική πρόταση : Η Ε.Ε.Π.Α. είναι μια οικονομική εταιρία και το Δ.Σ. που την διοικεί κάνει διαχείριση περιουσιακών στοιχείων άλλων, κάτι εξαιρετικά σοβαρό. Θεωρώ πολύ σημαντικό, τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Ε.Π.Α. να μη μετέχουν σε Δ.Σ. άλλων  εκτελωνιστικών οργανισμών, κάτι το οποίο πιθανότατα θα τους δημιουργεί πρόβλημα στο να διοικούν ανεπηρέαστοι την εταιρία.




                                                   ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΛΥΒΑΣ

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !