Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Σ.Ε.Π (Cosco) : Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισε η ΕΝΕΔΕΠ

Πραγματοποιήθηκε τελικά την Δευτέρα η συνέλευση των εργαζομένων στους προβλήτες 2 και 3, που διαχειρίζεται η Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, παρά το αρχικό άτυπο lock-out που επιχείρησε η διοίκηση της εταιρείας. Κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι εργαζόμενοι, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες «μεσαίωνα». Για σκανδαλώδη απουσία του τμήματος επιθεώρησης εργασίας Νότιου Τομέα Πειραιώς κάνει λόγο το προεδρείο του σωματείου – Την επιθεωρήτρια εργασίας κ. Βικτωρία Φασουλάκη «έψαχναν στα τηλέφωνα» και οι εργαζόμενοι αλλά και το Υπουργείο Εργασίας.
Λίγο μετά τις εννέα το πρωί της Δευτέρας, οι εκπρόσωποι του σωματείου (ΕΝΕΔΕΠ) των λιμενεργατών στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ Α.Ε., αλλά και εργαζόμενοι στην Cosco, συνολικά περίπου 150 άτομα, βρήκαν τις πόρτες κλειστές, με την εταιρεία να τους απαγορεύει την είσοδο στο χώρο.
Ακολούθησε ένταση και τελικά χρειάστηκε η παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, με επαφές εκατέρωθεν του ΓΓ Ανδρέα Νεφελούδη, προκειμένου να μπορέσουν να μπουν στο χώρο οι συνδικαλιστές και να ασκήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο, συνδικαλιστικό τους δικαίωμα.
Αξιοσημείωτο ζήλο στην απαγόρευση εισόδου των συνδικαλιστών στο χώρο των προβλητών για την ενημέρωση των υπόλοιπων εργαζομένων, επέδειξε ο υπεύθυνος Ασφαλείας της Κινέζικης Cosco και πρώην λιμενάρχης Πειραιώς, απόστρατος Λ.Σ, Γιώργος Σαρηγιάννης...
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την διοίκηση της Cosco για καθεστώς τρομοκρατίας, «που ανάγκασε πολλούς συναδέλφους μας να συνεχίσουν να δουλεύουν παρόλη την απόφαση του σωματείου να πραγματοποιήσει στάση εργασίας μεταξύ 9 το πρωΐ και 13:00 το μεσημέρι». «Οι περισσότεροι είναι μαζί μας, αλλά φοβούνται», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκος Μπεκρής κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του στην γενική συνέλευση των εργαζομένων που ακολούθησε.
Παράλληλα, έντονη δυσφορία προκάλεσε στους εργαζομένους η πρακτική της εταιρείας να καλέσει σε εργασία, εκτάκτως, «δικά τους παιδιά και καλοθελητές», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ Α.Ε. για να «σαμποτάρει» τις αποφάσεις του σωματείου και η εργασία να συνεχιστεί απρόσκοπτα.
Απούσα καθ` όλη την διάρκεια των κινητοποιήσεων η επιθεώρηση εργασίας Κερατσινίου - Δραπετσώνας. Συγκεκριμένα η κ. Βικτωρία Φασουλάκη, επιθεωρητής εργασίας Νότιου Τομέα Πειραιά, δεν πήρε θέση για την αντισυνταγματική πρακτική του άτυπου lock - out  της διοίκησης της Cοsco, που είχε κυριολεκτικά «μαντρώσει» τους εργαζομένους εντός των προβλητών και δεν επέτρεπε την είσοδο στους εκπροσώπους του σωματείου. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε επίσης το γεγονός, όταν σε κάποιο σημείο «την έψαχναν στο τηλέφωνο» και οι εργαζόμενοι, αλλά και το Υπουργείο Εργασίας χωρίς ανταπόκριση.
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα αυτονόητα και καταγγέλλουν τις συνθήκες «γαλέρας» στον εργασιακό χώρο
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, παρουσία ασθενοφόρου στον χώρο, αναγνώριση των ειδικοτήτων τους και ένσημα Βαρέων και ανθυγιεινών.
Επιπλέον καταγγέλλουν την «άδικη και εκδικητική», όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, απόλυση του συναδέλφου τους Μπουρνέλη Μανώλη δραστήριου και ιδρυτικού στελέχους του σωματείου τους.
Σημειώνεται ότι επί του παρόντος οι εργαζόμενοι καλούνται να εργαστούν με... SMS, από την εργολαβική εταιρεία «Diakinisis Port», θυγατρική του Ομίλου Ελγέκα, η οποία έχει συμβόλαιο με την Cosco από το 2010, ενώ πληρώνονται με βάση την παραγωγικότητά τους.
Την ίδια ώρα, η εταιρεία δεν τους παρέχει, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ούτε τον βασικό εξοπλισμό που προβλέπεται από τους διεθνείς κανονισμούς. Ενώ το διάλειμμα είναι «είδος πολυτελείας» για την διοίκηση της κινεζικής εταιρείας. «Κάθε φορά πρέπει να γίνουμε επαίτες για 20 λεπτά διάλειμμα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Στην συνέλευση αποφασίστηκε -μεταξύ άλλων- η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με την πραγματοποίηση κυλιόμενων 4ωρων στάσεων εργασίας, από την ερχόμενη Δευτέρα, επιπλέον οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας. Η ημερομηνία θα αποφασιστεί στην γενική συνέλευση της Δευτέρας 29 Φεβρουαρίου.

Πηγή : stokokkino.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !