Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

ETK ( UCC ): Προβλεπόμενες Αλλαγές 2017


Στα πλαίσια ολοκλήρωσης της μετάβασης σε ένα πλήρως ηλεκτρονικό περιβάλλον κατά τη διαδικασία της εισαγωγής, από 1/1/2017 καθίσταται υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των υποστηρικτικών της διασάφησης εισαγωγής εγγράφων.
Εντός των ερχόμενων ημερών θα κοινοποιηθεί το νομικό πλαίσιο (ΑΥΟ και ΕΔΥΟ) με αναλυτικές οδηγίες σε όλα τα Τελωνεία και τους οικονομικούς φορείς.
 Προς το σκοπό αυτό και προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα και καθυστερήσεις στην ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας της εισαγωγής, οι εισαγωγείς / διασαφιστές οφείλουν να έχουν προβεί στις τυχόν απαιτούμενες προσαρμογές και ενέργειες. 



Στις αρχές του 2017 προβλέπονται  επίσης :
Ταχύτερη δρομολόγηση των παραστατικών και εκτύπωση της άδειας παράδοσης από τον διασαφηστή .  Η εκτύπωση του παραστατικού δεν απαιτείται

Υποχρεωτική η ηλεκτρονική πληρωμή ποσού ανω των 1000 Euro και μετρητών μέχρι 500 Euro

Οφειλές προς τις Τελωνειακές Αρχές από οποιαδήποτε αιτία από εταιρείες ή ενώσεις προσώπων που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, καθώς και από φυσικά πρόσωπα, καταβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά, εφόσον το προς καταβολή ποσό υπερβαίνει συνολικά τα χίλια (1.000) ευρώ, με εξαίρεση τα μη μηχανογραφημένα Τελωνεία και τη Δ.Δ.Υ.Υ.
Σε περίπτωση μη λειτουργίας του μηχανογραφικού συστήματος ICISnet και των ηλεκτρονικών πληρωμών, αυτές πραγματοποιούνται με φυσικό τρόπο μέσω τραπεζικών επιταγών.
2. Οφειλές προς τις Τελωνειακές Αρχές, που ανέρχονται από τριακόσια ένα (301) ευρώ έως χίλια (1.000) ευρώ, δύναται να εξοφλούνται και με τραπεζικές ή προσωπικές επιταγές.
3. Οφειλές προς τις Τελωνειακές Αρχές, που ανέρχονται μέχρι του ποσού των τριακοσίων (300) ευρώ, δύναται να εξοφλούνται και με μετρητά ή προσωπικές επιταγές.
Εξαιρούνται των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών πληρωμών οι εξής περιπτώσεις και μέχρι την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μηχανογραφικών προσαρμογών:
1. H καταβολή των οφειλών βάση των ΕΔΕ ΑΝΕΥ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ Εισαγωγής
2. H καταβολή των οφειλών των Δ.Ε.Τ.Ε.
3. H καταβολή των οφειλών που προκύπτουν από εκτελωνισμούς προϊόντων και εξοφλούνται με συμψηφισμό από επιστροφή Φ.Π.Α από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.)



Διατάξεις ορίζουν τα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία θα δημιουργηθούν και θα τεθούν σταδιακά σε παραγωγική λειτουργία από 1/1/2017 
Με την εκτελεστική απόφαση 2014 /255 /29/4/2014, ορίζονται το πρόγραμμα εργασιών για τη δημιουργία και θέση σε λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων.
Σύμφωνα με το παράρτημα της εκτελεστικής απόφασης της Επιτροπής  τα ηλεκτρονικά συστήματα είναι: 



Ονομασία πληροφοριακού συστήματος


Νομική βάση
Ημερομηνία διάθεσης τεχνικών προδιαγραφών
Ημερομηνία θέσης σε λειτουργία
1.Σύστημα Εγγεγραμμένων Εξαγωγέων REX (ΣΕΕ) /AES.
Το έργο έχει ως στόχο να καταστήσει διαθέσιμες επικαιροποιημένες πληροφορίες για εγγεγραμμένους εξαγωγείς που είναι εγκατεστημένοι σε δικαιούχες χώρες του συστήματος γενικευμένων προτιμήσεων (ΣΓΠ) και οι οποίοι εξάγουν προϊόντα προς την ΕΕ.
Το σύστημα θα περιλαμβάνει επίσης δεδομένα σχετικά με εμπορευόμενους της ΕΕ για τη στήριξη των εξαγωγώνπρος τις δικαιούχες χώρες του ΣΓΠ.
Άρθρο 6 παράγραφος 1,
άρθρα 16 και 64 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα 
Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών = 1ο τρίμηνο 2015
1-1-2017
2. ΕΤΚ — Δεσμευτικές δασμολογικές Πληροφορίες ΔΔΠ/Επιτήρηση 2+
Το έργο αποσκοπεί στην αναβάθμιση του συστήματος δεσμευτικών δασμολογικών πληροφοριών (ΔΔΠ) και του συστήματος επιτήρησης 2, με σκοπό τη διασφάλιση
της ευθυγράμμισης του συστήματος ΕΔΔΠ-3 με τις απαιτήσεις του ΕΤΚ,
της επέκτασης των δεδομένων επιτήρησης,
της παρακολούθησης της υποχρεωτικής χρήσης ΔΔΠ,
της παρακολούθησης και διαχείρισης της διευρυμένης χρήσης ΔΔΠ.
Το έργο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις.
Η πρώτη φάση θα αφορά τα βασικά μέρη για την εκπλήρωση της υποχρέωσης ελέγχου της χρήσης ΔΔΠ, μέσω περιορισμένου συνόλου δεδομένων και την ευθυγράμμιση με τη διαδικασία τελωνειακών αποφάσεων.
Η δεύτερη φάση θα υλοποιήσει όλες τις δυνατότητες παρακολούθησης μέσω ενός πλήρους συνόλου δεδομένων και θα παρέχει στους εμπορευόμενους εναρμονισμένη διεπαφήσε επίπεδο ΕΕ για την υποβολή αιτήσεων ΔΔΠ και τη λήψη της απόφασης ΔΔΠ με ηλεκτρονικά μέσα.
Άρθρο 6 παράγραφος 1,
άρθρα 16, 22, 23, 26, 27, 28, 33 και 34 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα
Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών = 2ο τρίμηνο 2015 (φάση 1) = 3ο τρίμηνο 2016 (φάση 2)
 1.3.2017 (φάση 1) 1.10.2018 (φάση 2)
3. ΕΤΚ. Τελωνειακές Αποφάσεις
Το έργο αποσκοπεί στην
εναρμόνιση των διαδικασιών,όσον αφορά την αίτηση, για τη έκδοση τελωνειακών αποφάσεων,
τη λήψη αποφάσεων και τη διαχείριση των αποφάσεων, μέσω τυποποίησης και ηλεκτρονικής διαχείρισης των δεδομένων σχετικά με τις αιτήσεις και τις αποφάσεις/εγκρίσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το σύστημα θα διευκολύνει
τις διαβουλεύσεις κατά την περίοδο λήψης αποφάσεων και
τη διαχείριση της διαδικασίας εγκρίσεων
Άρθρο 6 παράγραφος 1,
 άρθρα 16, 22, 23, 26, 27 και 28 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα 
Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών = 3ο τρίμηνο 2015
2-10-2017
4. ΕΤΚ . Άμεση πρόσβαση των εμπορευόμενων στα ευρωπαϊκά συστήματα πληροφοριών (ομοιόμορφη διαχείριση χρηστών και ψηφιακή υπογραφή)
Ο στόχος του εν λόγω έργου είναι να παράσχει λύσεις για την άμεση και εναρμονισμένη πρόσβαση των εμπορευομένων σε ενωσιακό επίπεδο ως υπηρεσία,  που θα είναι ενσωματωμένη στα ηλεκτρονικά τελωνειακά συστήματα, όπως ορίζεται στα ειδικά έργα του ΕΤΚ, όπως
το ΕΤΚ — ΔΔΠ/Επιτήρηση 2+ και
ΕΤΚ — Τελωνειακές αποφάσεις.
Το έργο περιλαμβάνει υποστήριξη για την ταυτοποίηση,
την πρόσβαση και τη διαχείριση χρηστών σύμφωνα με τις απαραίτητες πολιτικές ασφαλείας και ενδεχομένως συμπληρώνεται με την υποστήριξη για ψηφιακές υπογραφές.
Άρθρο 6 παράγραφος 1 και
άρθρο 16 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα 
Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών = 4ο τρίμηνο 2015
2-10-2017
5. ΕΤΚ — Αποδεικτικό Ενωσιακού Καθεστώτος (ΑΕΚ)
Το έργο στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού συστήματος πληροφοριών για την αποθήκευση, διαχείριση και ανάκτηση του εγγράφου «αποδεικτικό ενωσιακού καθεστώτος».
Προβλέπει την αντικατάσταση του έντυπου εγγράφου T2L με ηλεκτρονικά μέσα.

Άρθρο 6 παράγραφος 1,
άρθρα 16 και 153 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα
Ημερομηνία-στόχος των τεχνικών προδιαγραφών = 3ο τρίμηνο 2015
2-10-2017
  




0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !