Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

«Έφυγε» ο Εκτελωνιστής κατακτητής του Έβερεστ Κώστας Τζιβελέκας




«Είναι τρέλα το βουνό, Είναι έρωτας διαρκής» είχε πει ο Κώστας Τζιβελέκας.


Στην γειτονιά των αγγέλων ταξίδεψε σε ηλικία 67 ετών ο εκτελωνιστής ορειβάτης αγαπημένος φίλος Κώστας Τζιβελέκας. Ο Κώστας τον τελευταίο χρόνο είχε ταλαιπωρηθεί από την επάρατη νόσο και δυστυχώς ήταν αυτή που τον πήρε από κοντά μας.

Ήταν επίτιμος πρόεδρος του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου και είχε κάνει 13 αποστολές στα Ιμαλάια και συνολικά είχε συμμετάσχει σε 37 αποστολές και δεν είχε χάσει ποτέ κανέναν ορειβάτη.

Η καταγωγή του ήταν από το Μαυρολιθάρι Φωκίδας και επαγγελματικά δραστηριοποιήθηκε  στα τελωνεία της αττικής.
Ήταν βαθύτατα σκεπτόμενος άνθρωπος , Με  έντονη οικολογική συνείδηση   και αγάπη για τη λογοτεχνία και τα εικαστικά .
Ήταν ο πιο έμπειρος έλληνας ορειβάτης με αρκετές επιτυχημένες αποστολές και αρχηγός στην σημαντικότερη ελληνική αποστολή Hellas Everest 2004 κατά την οποία για πρώτη φορά έλληνες ορειβάτες κατάφεραν να φτάσουν στη «στέγη του κόσμου».



Σύμφωνα με τον πίνακα αναβάσεων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης είχε ηγηθεί της πρώτης πετυχημένης Ελληνικής ανάβασης σε «οχτάρα» κορυφή των Ιμαλαϊων (Cho Oyu 8.201 μ, Κ. Τσιβελέκας, Π. Καψομενάκης, Ι. Κωνσταντίνου) το 1991. Μεταξύ πολλών άλλων αναβάσεων μεγάλου υψομέτρου, είχε επίσης ηγηθεί της Ελληνικής αποστολής στην επιτυχή ανάβαση της βόρειας πλευράς του Εβερεστ το 2004 (Γ. Τσιάνος, Γ. Αργύρης, Κ. Αποστολόπουλος). Ο Κώστας είχε το δόγμα «κάθε υγιής Έλληνας και Ελληνίδα πρέπει να προσπαθήσει ν’ ανέβει στον Όλυμπο και να τρέξει τον κλασσικό μαραθώνιο για να αισθανθεί από πρώτο χέρι το μεγαλείο της Ελλάδας και της Ελληνικής ιστορίας».
Πολυτάλαντος, πέραν από τις αθλητικές του ικανότητες είχε έντονη καλλιτεχνική παρουσία στις εικαστικές τέχνες και την ποίηση. Η τελευταία του ποιητική συλλογή «Κομαντάντε Φρίξος» εκδόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη κατά τη διάρκεια της άνισης μάχης με την ασθένειά του. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες ακόμη πληροφορίες η πολιτική του κηδεία θα γίνει αύριο στις 5μμ στο νεκροταφείο του Περιστερίου και κατόπιν προσωπικής του επιθυμίας η τέφρα του θα εναποτεθεί στις κορφές των Βαρδουσίων (γενέτειρα περιοχή) και του Ολύμπου για ν’ ατενίζει από ψηλά τα βουνά που αγάπησε.

Καλό σου ταξίδι  αγαπημένε φίλε και συνάδελφε 

Παναγιώτης Μελιγκοτσίδης

2 comments :

  1. μεγαλη η λυπη μου ...αγαπητε Κωστα ...καλο ταξιδι ...παντα θα θυμαμαι τις πορειες μας αν και λιγοστες, αλλα τοσο επικοδομητικες, πραγματικα πλουσιες σε συναισθηματα, με αγαπη για τον συνανθρωπο τον συνοδοιπορο σου.....καλη αναπαυση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !