Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Συγκεντρώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά

Mε αφορμή την αυριανή μέρα ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ - ΕΚΑ θα πραγματοποιήσουν απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 το πρωί.

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς απευθύνουν τα συνδικάτα της χώρας για αύριο Τρίτη ώστε να σταλεί το μήνυμα της διεκδίκησης για σταθερή και πλήρη εργασία για όλους.
Ειδικότερα, με αφορμή την αυριανή μέρα ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΑ θα πραγματοποιήσουν απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 το πρωί για να διαδηλώσουν για δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, συντάξεις, παροχές, ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς, στα εργατικά δικαιώματα και τις εργασιακές κατακτήσεις.
Στο γενικότερο πλαίσιο των διεκδικήσεων τους όπως αναφέρουν, αγωνίζονται για ειρήνη, δημοκρατία, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, ισότητα.
Τα συνδικάτα στο κάλεσμα τους αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, ολόκληρη η ελληνική κοινωνία δοκιμάζονται σκληρά και βάναυσα «γι’ αυτό επιβάλλεται να δώσουμε αγωνιστικό -απεργιακό παρόν στο κάλεσμα των συνδικάτων την Τρίτη 1η Μάη».
Η ΓΣΕΕ στη διακήρυξη της για την απεργία της Πρωτομαγιάς αναφέρει ότι η συμμετοχή στην αυριανή κινητοποίηση σημαίνει τιμή προς τους πρωτοπόρους αγωνιστές του εργατικού κινήματος, όλους εκείνους που θυσιάστηκαν διαχρονικά για τα μεγάλα και ιερά δικαιώματα της εργατικής τάξης, όλους εκείνους που υπερασπίστηκαν με την ίδια τη ζωή τους τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την ισότητα και την ελευθερία.
Το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 10:00 στο Σύνταγμα και την ίδια ώρα, συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη στο Άγαλμα Βενιζέλου και στον Πειραιά στις 11:00 στην πλατεία Καραϊσκάκη με κεντρικό σύνθημα «Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών».
Τα Πρωτοβάθμια Σωματεία θα συγκεντρωθούν στις 10:30 στο Μουσείο με δικό τους κεντρικό σύνθημα «Πόλεμο στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών – Νίκη στους λαούς».

Και στη Θεσσαλονίκη

Να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς, που θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί αύριο, μπροστά στις εγκαταστάσεις του, καλεί τους Θεσσαλονικείς το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της πόλης (ΕΚΘ), επισημαίνοντας σε σημερινή ανακοίνωσή του ότι «η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, αλλά ημέρα απεργίας, μνήμης, τιμής και αγώνα για τους εργαζόμενους. Στις καταστροφικές πολιτικές σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων πρέπει όλοι μαζί να απαντήσουμε δυναμικά».
Τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Εργάτη (μπροστά από το κτίριο του ΕΚΘ).
Από το Σικάγο απ΄όπου ξεκίνησε το 1886, η Ημέρα της Εργασίας γιορτάζεται σε πολλές χώρες στον κόσμο, κυρίως την 1η Μαΐου. Το Γαλλικό Πρακτορείο παρουσιάζει τους διάφορους τρόπους με τους οποίους γιορτάζεται η ημέρα της εργασίας και των εργαζομένων σε διάφορες χώρες στον κόσμο.

Η ιστορία της ματωμένης Εργατικής Πρωτομαγιάς



Οι απαρχές



Το 1886, τα αμερικανικά συνδικάτα καλούν σε απεργία την 1η Μαΐου -ημέρα της ανανέωσης των συμβολαίων εργασίας- για τη διεκδίκηση του οκταώρου. Περισσότεροι από 300.000 εργάτες εγκαταλείπουν τα εργοστάσιά τους σε όλη τη χώρα.

Στις 3 Μαΐου, επεισόδια ξεσπούν στο Σικάγο, ένα από τα κέντρα της διαμαρτυρίας, όπου πολλοί απεργοί σκοτώνονται από την αστυνομία. Την επομένη, βόμβα εκρήγνυται ανάμεσα στους αστυνομικούς στο τέλος μιας συγκέντρωσης αναρχικών. Η αστυνομία απαντά πυροβολώντας εναντίον του πλήθους. Επτά αστυνομικοί και πολλοί διαδηλωτές χάνουν τη ζωή τους.

Οκτώ αναρχικοί καταδικάζονται για την επίθεση, τέσσερις από τους οποίους απαγχονίζονται. Αποκαθίστανται από τη δικαιοσύνη το 1893.
Το 1889, το ιδρυτικό συνέδριο της Β’ Διεθνούς αποφασίζει τη διοργάνωση σε μια καθορισμένη ημερομηνία, αρχής γενομένης την 1η Μαΐου 1890, μιας διεθνούς διαδήλωσης των εργαζομένων για τη διεκδίκηση του οκτάωρου και σε ένδειξη τιμής προς τους νεκρούς του Σικάγου.
Διάφορες ημερομηνίες
Η Εργατική Πρωτομαγιά τιμάται σε 107 χώρες του κόσμου, που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 67% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Η Ολλανδία, το Ισραήλ και οι χώρες της αραβικής χερσονήσου είναι από τις ελάχιστες χώρες που δεν διαθέτουν μια ημέρα γιορτής για την εργασία και τους εργαζόμενους. Η Σρι Λάνκα και το Ηνωμένο Βασίλειο γιορτάζουν την ημέρα αυτή στις 7 Μαΐου, η Νέα Ζηλανδία την τέταρτη Δευτέρα του Οκτωβρίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και ο Καναδάς, τιμούν την ημέρα αυτή την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου.
Η Ιαπωνία, το Αφγανιστάν, το Ιράν και ορισμένα κρατίδια της Ινδίας αν και γιορτάζουν την Πρωτομαγιά –σε μια πολύ συγκεκριμένη παραλλαγή το Ιράν– είναι ανάμεσα στις ελάχιστες χώρες όπου η ημέρα αυτή δεν είναι αργία.
Στη Λιθουανία, το καθεστώς της είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και η ημέρα αργίας μπορεί να αμφισβητηθεί.
Γιορτές και διαδηλώσεις
Στις περισσότερες χώρες την ημέρα αυτή συνδικάτα και κόμματα διοργανώνουν διαδηλώσεις και εορταστικές συγκεντρώσεις.
Στη Φινλανδία, είναι μια ημέρα φοιτητικών γιορτών και οικογενειακών πικνίκ σε ατμόσφαιρα καρναβαλιού. Στην Ιταλία, μια μεγάλη συναυλία πραγματοποιείται κάθε χρόνο τέτοια μέρα στη Ρώμη.
Στη Γαλλία, η Πρωτομαγιά είναι η ευκαιρία για να αγοράσει ο κόσμος άνθη μιγκέ. Στην Αυστρία, γιορτάζεται το δέντρο του Μάη.
Όμως το σύμβολο που μοιράζονται στη γιορτή των εργαζομένων οι περισσότερες χώρες στον κόσμο είναι εκείνο που συνδέεται με τον κομμουνισμό, ιδίως το σφυροδρέπανο και γενικότερα το κόκκινο χρώμα. Το βρίσκουμε στο Μπανγκλαντές, στο Πακιστάν, σε πολλές χώρες των Βαλκανίων, στην ΠΓΔΜ ή ακόμη στην Ονδούρα.
Καταστολή
Στη Μιανμάρ, στη Λιβύη και στη Συρία δεν διοργανώνεται καμία δημόσια διαδήλωση.
Στην Τουρκία, στην Ινδονησία και στο Πακιστάν, αν και η μέρα αυτή είναι γιορτή, οι διαδηλώσεις συχνά καταστέλλονται από την κυβέρνηση. Στην Κωνσταντινούπολη, διαδήλωση πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην πλατεία Ταξίμ, αν και από το 2013 απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις εκεί.
 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !