Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

ΣΕΠ: Αναστολή κινητοποιήσεων των εργαζομένων

Μια πρώτη κατάκτηση για τους εργαζόμενους στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά αποτελεί η σημερινή καταρχήν συμφωνία της εργοδοσίας με το σωματείο τους, την Ένωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Επισημαίνεται ότι η υπογραφή της Σύμβασης θα δεσμεύει όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, αλλά και όσες τυχόν δραστηριοποιηθούν στο μέλλον και θα καλύπτει όλες τις δραστηριότητες.
Η συμφωνία της εργοδοσίας με την ΕΝΕΔΕΠ αποτυπώθηκε σε σχετικό Πρακτικό και ουσιαστικά, σημαίνει την απόσυρση όλων των ενστάσεων των εργοδοτών, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Σωματείου να υπογράφει εξ ονόματος των εργαζομένων ΣΣΕ.
Γεγονός που αποτελεί σημαντική εξέλιξη σε έναν εργασιακό χώρο «κάτεργο» για τους εργάτες, από όταν εδώ και 8 χρόνια η «Cosco» ανέλαβε τη λειτουργία του.

Αναφορικά με το περιεχόμενο της Σύμβασης, οι εργοδότες ανέλαβαν την υποχρέωση να απαντήσουν γραπτώς στα αιτήματα της ΕΝΕΔΕΠ την ερχόμενη Δευτέρα, για το θέμα της σύνθεσης της εργατικής ομάδας φορτοεκφόρτωσης, της λεγόμενης «πόστας», και το αίτημα του Σωματείου για τη μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας σε συμβάσεις αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης, δηλαδή το δικαίωμα του εργάτη σε μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Εξάλλου, την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει νέα συνάντηση των δύο πλευρών. Παράλληλα, θα ακολουθήσει νέα συνάντηση την μεθεπόμενη Τετάρτη, όπου θα συζητηθεί το ζήτημα των αμοιβών των εργαζομένων και όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τους μισθούς.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους εκπροσώπους των εργοδοτών εκ μέρους του Σωματείου ο πρόεδρός του, Μάρκος Μπεκρής, παρουσίασε τα εργατικά αιτήματα που μεταξύ άλλων αφορούν στα εξής: Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς μόνιμη - σταθερή δουλειά και ένταξη στα ΒΑΕ. Σύσταση Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας. Διεκδικούν, τέλος, η «πόστα», δηλαδή η ομάδα εργασίας, να απαρτίζεται από 6 άτομα, αντί για 4 άτομα που είναι η σημερινή της σύνθεση, πράγμα που επιβαρύνει τους εργαζόμενους, τους εκθέτει σε συνθήκες εντατικοποίησης, κινδύνους ατυχημάτων και καταπόνηση του οργανισμού τους.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο πρόεδρος του Σωματείου ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τα αποτελέσματά της, απηύθυνε προειδοποίηση προς την κυβέρνηση, ότι σε περίπτωση που δεν υλοποιήσει τη δέσμευσή της, για ένταξη των εργαζομένων λιμενεργατών στα ΒΑΕ, τότε θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εργαζόμενοι λιμενεργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ καθώς και πλήθος εργαζομένων από συνδικάτα του Πειραιά ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το χώρο και με τη συμμετοχή τους έστειλαν μήνυμα ότι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τους αγώνες τους μέχρι την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.
Το Σωματείο, τέλος, κάνει γνωστό πως «μετά την εξέλιξη της πρώτης συνάντησης αναστέλλεται η απεργία του Σωματείου μας για την Πέμπτη 12.07.2018».

 Πηγή :  www.902.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !