Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Άτοκο κεφάλαιο κίνησης και σε εκτελωνιστές από το ΤΕΠΙΧ

Υποπρόγραμμα 3 – Δράση «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση –ΤΕΠΙΧ ΙΙ»
Από σήμερα Τετάρτη 20 Μαΐου, και ώρα 12:00μ.μ. έως και την Πέμπτη 28 Μαΐου και ώρα 12:00μ.μ. το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) θα είναι ανοικτό για τη συνέχιση της υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

Το πρόγραμμα αφορά στην υποστήριξη των επιχειρήσεων που υφίστανται τις δυσμενείς επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορωνοϊού, με παροχή κεφαλαίου κίνησης με επιδότηση επιτοκίου κατά 100% για διάστημα δύο ετών από την εκταμίευση. Με τη λήξη των δύο ετών, οι τόκοι καταβάλλονται από την επιχείρηση, εφόσον η διάρκεια αποπληρωμής ξεπερνά τα 2 έτη.
Όροι και προϋποθέσεις για υποπρ. 3 ΤΕΠΙΧ ΙΙ
Ύψος δανείου: Έως 50% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης ή έως το 50% των παραγγελιών τρέχοντος έτους. Για νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις έως το 50% των παραγγελιών του τρέχοντος έτους ή το 80% των επί πιστώσει αγορών. Το δάνειο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% των ιδίων κεφαλαίων.
• Επιλέξιμες δαπάνες: Δαπάνες που θα σχετίζονται με τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης και το συναλλακτικό της κύκλωμα. Ο ΦΠΑ είναι επιλέξιμος ως δαπάνη.
• Δεν υπάρχει υποχρέωση τεκμηρίωσης της χρήσης του δανείου Κεφαλαίου Κίνησης με σχετικά παραστατικά δαπανών.
• Διάρκεια αποπληρωμής: 24 έως 60 μήνες με δυνατότητα περιόδου χάριτος 6 έως 12 μήνες.
• Το δάνειο εκταμιεύεται εφάπαξ ή με τμηματικές εκταμιεύσεις στον λογαριασμό της επιχείρησης.
• Η επιχείρηση οφείλει να διατηρήσει για όλη τη διάρκεια των δύο ετών που λαμβάνει επιδότηση επιτοκίου τον ίδιο τουλάχιστον αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε στις 19/03/2020
• Το επιτόκιο που χρεώνεται στην συμμετοχή της Τράπεζας στο δανειακό κεφάλαιο, δεν υπερβαίνει το 8%, για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο αυτό επιδοτείται (δύο πρώτα έτη). Για το διάστημα αυτό το επιτόκιο του δανείου θα είναι σταθερό.
Στους επιλέξιμους  ΚΑΔ συμπεριλαμβάνεται και ο ΚΑΔ 70.22   Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης  (Εκτελωνιστές )
Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θεωρούνται ΜΜΕ σύμφωνα με τον ορισμό των Πολύ μικρών, Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων (2003/361/ΕΚ), όπως ισχύει. Κατά συνέπεια οι αυτοαπασχολούμενοι είναι επιλέξιμοι εφόσον και ο ΚΑΔ τους είναι επιλέξιμος για το υποπρ. 3 του ΤΕΠΙΧ ΙΙ
Διαδικασία αίτησης υπαγωγής στο υποπρ. 3 ΤΕΠΙΧ ΙΙ
Η επιχείρηση υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης ηλεκτρονικά στο Πληροφορικό Σύστημα των Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) στο δικτυακό τόπο www.ependyseis.gr. Στο αίτημα επιλέγει την τράπεζα από την οποία επιθυμεί να δανειοδοτηθεί.
Η τράπεζα θα επιβεβαιώσει τον ΚΑΔ βάσει των στοιχείων που θα προσκομίσει η επιχείρηση και συνεπώς την ορθότητα της επιλεξιμότητας.
Η Τράπεζα αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα της επιχείρησης σύμφωνα με τις εκάστοτε εσωτερικές της διαδικασίες και πολιτικές. Το θέμα ύπαρξης δυσμενών στοιχείων κρίνεται στο στάδιο αξιολόγησης.
Σε περίπτωση λήψης εμπράγματων εξασφαλίσεων η αξία αυτών δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 120% της αξίας του δανείου.



Πηγή : www.ergasiaka-gr.net


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !