Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Γιάννης Βελιώτης : Ο,ΤΙ ΑΚΟΥΩ, Ο,ΤΙ ΒΛΕΠΩ, Ο,ΤΙ ΝΟΙΩΘΩ. Ν0 30


ΛΕΓΡΑΙΝΑ 27-07-2020  
 
ΚΑΘΕΙΣ   ΤΟ   ΧΡΕΟΣ  ΤΟΥ

Όσο  δύσκολο είναι να δημιουργήσεις, να κτίσεις, τόσο εύκολο είναι να γκρεμίσεις, να καταστρέψεις. Εμείς, οι Έλληνες, σαν πρωταγωνιστές του πολιτισμού,  της γνώσης και των ιστορικών έργων, δημιουργήσαμε και την Αγία Σoφία μαζί με χιλιάδες αξιοθαύμαστα έργα που διασώζονται ακόμη και στην Τουρκία, αποσπώντας τον παγκόσμιο θαυμασμό!
Ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης με τις πολύτιμες γνώσεις του, αναφέρει την αγωνία της σύγχρονης Τουρκίας να σφετεριστεί και να οικειοποιηθεί την Ελληνική ιστορία και πολύ γλαφυρά αναφέρει: «Η κρίση ταυτότητας που μαστίζει τη σύγχρονη τουρκική κοινωνία δεν περνά απαρατήρητη στους μελετητές         της ιδιόμορφης αυτής χώρας. Όπως δεν περνά απαρατήρητη και η γιγάντια προσπάθεια που καταβάλλει η κρατική γραφειοκρατία για οικειοποίηση του πολιτισμικού πλούτου των εθνών που προϋπήρχαν των Τούρκων και του Ισλάμ, και κάποια στιγμή εξοντώθηκαν ή εκδιώχθηκαν. Μνημεία, χοροί, ενδυμασίες παρουσιάζονται δημοσίως ως τουρκικά. Τα ερείπια των αρχαίων ελληνικών πόλεων, όπως της Εφέσου, της Περγάμου και άλλων, τα ελληνικά χριστιανικά μνημεία της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης, των υποσκαφών ναών της Καππαδοκίας και της Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντας, ακόμα και ο διασημότερος των ελληνικών χορών, ο ποντιακός πυρρίχιος Σέρα, παρουσιάζονται στο διεθνές κοινό ως τουρκικά».
 Είμαστε λοιπόν από τις πολύ λίγες χώρες του κόσμου που προσφέραμε τόσα μνημεία στον παγκόσμιο πολιτισμό!  Επομένως, εμείς κάναμε το χρέος μας, όμως αυτή την θλιβερή ώρα, που μετατρέπεται ένα παγκοσμίου φήμης και προστασίας μνημείο  σε Τζαμί και θα παραχαραχτεί η ιστορία του,  δεν έχουμε την δυνατότητα να αντιδράσουμε περισσότερο! Είμαστε πληγωμένοι και απογοητευμένοι από την χλιαρή αντίδραση   Ευρώπης,   Αμερικής, Ρωσίας και γενικά της πολιτισμένης παγκόσμιας κοινωνίας. Δύο φτωχά λόγια για τα μάτια του κόσμου και οι μπίζνες με την Τουρκία καλά κρατούν. Ας καταλάβει, λοιπόν, η πολιτισμένη ανθρωπότητα  πως εμείς  κτίσαμε τα θεμέλια της δημοκρατίας, διδάξαμε πολιτισμό και κάθε μορφή τέχνης. Ας συγκρίνουν την προσφορά των δύο λαών. Στο ενεργητικό μας αναφέρονται επιτεύγματα που φώτισαν όλο τον κόσμο και μέχρι σήμερα θαυμάζονται,   τηρούνται και διδάσκονται. Η Τουρκία, τί έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα; Μόνο    κατακτήσεις, λεηλασίες και βιασμούς,  με τις άτακτες ορδές της!   Τώρα είναι η κρίσιμη ώρα  ο πολιτισμένος κόσμος   να κινηθεί δραστικά για την σωτηρία του μνημείου Αγία Σοφία, ή να παρακολουθήσει, σαν Πόντιος Πιλάτος,  την γραμμή που έχει χαράξει ο εφέντης  Ερντογάν, για  σφετερισμό   κι άλλων μνημείων,  εδαφικών και θαλάσσιων περιοχών, «νίπτοντας τας χείρας του».     
                                                      Γ.Β

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !