Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

ΣΥ.Ε.Τ.Α.Π.Α. : ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για την πλατφόρμα του Σ.Ε.Π. και την Β.Τ.Χ.

 





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο Σύλλογος Εκτελωνιστών – Τελωνειακών Αντιπροσώπων Πειραιώς – Αθηνών καταγγέλλει την ίδρυση και τη λειτουργία της ιδιωτικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που προωθεί η ΣΕΠ Α.Ε. τονίζοντας ότι ειδικότερα για την περιοχή του Πειραιά, ο διαχειριστής αυτής (ήτοι η  ΣΕΠ Α.Ε.) θα ασκήσει μονοπωλιακά δικαιώματα, εκμεταλλευόμενη τη δεσπόζουσα θέση της και θα υποχρεώσει τους παραλήπτες των εμπορευμάτων να απδεχθούν τους όρους που θα επιβάλλει μονομερώς για τα εμπορεύματα που βρίσκονται σε ελεύθερη ζώνη.

Ο ΣΥΕΤΑΠΑ απαιτεί να υποβάλλει τη Βεβαίωση Τελωνειακού Χαρακτήρα μόνο ο πραλήπτης των εμπορευμάτων ή ο εξουσιοδοτημένος εκτελωνιστής – τελωνειακός αντιπρόσωπος του και ο ρόλος του φορέα διαχείρισης (δηλαδή η ΣΕΠ Α.Ε.) ή η εγκαταστημένη στην ελεύθερη ζώνη επιχείρηση (δηλαδή η PCDCA.E.) να είναι απλώς διεκπεραιωτικός, όπως άλλωστε ορίζεται από τις διατάξεις των σχετικών ρυθμίσεων του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα (Κανονισμός 952/2013 άρθρα 246 και 249).

Στις απαρέγκλιτες αυτές θέσεις του ο ΣΥΕΤΑΠΑ είναι κατά της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από την ιδιωτική εταιρεία ΣΕΠ Α.Ε., αιτούμενος να λειτουργήσει αντίστοιχη ρύθμιση υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου. Επιπλέον συμπαρίσταται στους φορείς ΕΒΕΠ, ΝΑΥΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ, ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ, ΔΙΑΜΕΤΑΦΟΡΕΙΣ κ.α. οι οποίοι με καθαρή θέση δηλώνουν την αντίθεσή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !