Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Πέμπτη 3 Ιούνη Απεργία στο λιμάνι του Πειραιά

Η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ανακοίνωσαν απεργία για την Πέμπτη 3 Ιουνίου.

Στην Απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στο ΣΕΜΠΟ του Πειραιά που σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου το Δ.Σ της ΕΝΕΔΕΠ καλεί κάθε συνάδελφο να συμμετέχει στην Πανελλαδική, Πανεργατική απεργία την Πέμπτη 3 Ιούνη με προοπτική κλιμάκωσης για να μην φτάσει καν στη Βουλή το τερατούργημα που καταργεί το 8ωρο.

Μαζικά είναι τα καλέσματα για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που αποφασίστηκε από εργατικούς φορείς για την Πέμπτη 3 Ιουνίου. Συγκεκριμένα ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ και ΠΝΟ έχουν κηρύξει απεργία αντιδρώντας στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ μεταφέρει την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της για 24ωρη απεργία στις 3 Ιουνίου 2021. Σημειώνει ότι στη συνεδρίασή του στις 19 Μαΐου 2021, «αποφάσισε πολύμορφο αγώνα για να μην ψηφιστεί το αντιλαϊκό και αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Χατζηδάκη που, μεταξύ άλλων: καταργεί το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει το δικαίωμα στην απεργία, καταργεί το Σ.ΕΠ.Ε. και την αργία της Κυριακής, αυξάνει τις απλήρωτες υπερωρίες, αφήνει ανεξέλεγκτες τις απολύσεις κ.λπ.».
 
Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε:

1.     Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης τις μέρες κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή και συγκεκριμένα την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021. Η απόφαση αυτή αποτελεί, ταυτόχρονα, πρόταση που απευθύνεται σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (Γ.Σ.Ε.Ε., ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα) για κοινή ημερομηνία Γενικής Απεργίας, ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Χατζηδάκη.

2.     Εξουσιοδοτεί την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. να αποφασίσει για τις παραπέρα κινητοποιήσεις, αφού εκτιμήσει τις εξελίξεις.

3.     Να γίνουν, τις επόμενες μέρες, συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις, ενημερωτικές συσκέψεις και γενικές συνελεύσεις σε όλη τη χώρα. Το πρώτο συλλαλητήριο στην Αθήνα θα γίνει την Τετάρτη 26 Μαΐου, ώρα 18.00, στα Προπύλαια.

«Το νομοσχέδιο αυτό δεν πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή, ούτε να ψηφιστεί. Πρέπει να ανατραπεί», καταλήγει η ανακοίνωση.

Απεργία αποφάσισε το ΕΚΑ

Την προκήρυξη 24ωρης απεργίας για την Πέμπτη 3 Ιουνίου αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), αντιδρώντας στο εργασιακό νομοσχέδιο. Το ΕΚΑ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι απεργεί και διαδηλώνει ενάντια:

  • «Στην κατάργηση του 8ώρου
  • Στις ατομικές συμβάσεις εργασίας
  • Στο άνοιγμα των Κυριακών σε επιπλέον κλάδους
  • Στην ουσιαστική κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας
  • Στην προσπάθεια περαιτέρω αποδυνάμωσης της απεργίας
  • Στην ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων
  • Στην ουσιαστική κατάργηση του ν. 1264 και στην επίθεση στα συνδικάτα».

«Καλούμε τα συνδικάτα της Αθήνας, με τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις, που αυτά κρίνουν αναγκαίες, να στείλουν ηχηρό μήνυμα όλες τις επόμενες ημέρες, αλλά κυρίως την ημέρα της απεργίας, ότι τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται. Αυτό το νομοσχέδιο δεν διορθώνεται, αποσύρεται» τονίζει το ΕΚΑ, επισημαίνοντας ότι η απεργιακή συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 3 Ιουνίου στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11 π.μ.

Απεργία και στα πλοία

Την απόφαση να κάνει 24ωρη απεργία  την άλλη Πέμπτη (03.06.2021) σε όλες τις κατηγορίες πλοίων αποφάσισε η ΠΝΟ.
 
Η 24ωρη απεργία στα πλοία θα ξεκινήσει από τις 00:01 έως τις 24:00 της ίδιας μέρας, όπως αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των 13 ναυτεργατικών σωματείων της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, αντιδρώντας στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα.
 
«Το νέο νομοσχέδιο επιχειρεί να δώσει ένα νέο συντριπτικό χτύπημα στα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα που όλα τα τελευταία χρόνια της κρίσης, ενώ ξεθεμελιώνεται η μεγαλύτερη εργατική κατάκτηση, αυτή του 8ωρου, που θεσμοθετήθηκε στη χώρα μας πριν 100 χρόνια», υποστηρίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι διοικήσεις των ναυτεργατικών σωματείων (Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών, Πανελλήνια Ένωση Ναυτών, Πανελλήνια Ένωση Αρχιθαλαμηπόλων – Θαλαμηπόλων, Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων, Πανελλήνια Ένωση Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Οικονομικών Αξιωματικών, Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών ΜΕΚ Ε.Ν, Πανελλήνια Ένωση Φροντιστών, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Τροφοδοσίας, Πανελλήνια Ένωση Ναυτών
M/S – Π/Κ – Ο/Γ, Πανελλήνια Ένωση Πρακτικών Πλοιάρχων – Κυβερνητών).
 
Αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο:
 
Δεν κάνει διάκριση εφαρμογής του μέτρου για συμβάσεις ορισμένου ή αορίστου χρόνου.
Νομιμοποιεί τις ευέλικτες μορφές εργασίας με την πολυδιαφημιζόμενη κάρτα εργασίας.
Αυξάνει τις υπερωρίες σε ετήσια βάση και ταυτόχρονα μειώνει την αμοιβή τους.
Μονιμοποιεί και επεκτείνει την τηλεργασία αυξάνοντας την εντατικοποίηση της εργασίας στο σπίτι, κάνοντας δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ εργάσιμου και ελεύθερου χρόνου.
Καταργεί το σώμα Επιθεωρητών Εργασίας μετατρέποντας το σε “Ανεξάρτητη Αρχή”.
Ποινικοποιείται η συνδικαλιστική δράση και η ίδια η απεργία.
Θεσπίζει το ηλεκτρονικό φακέλωμα μέσω της απογραφής σε νομοθετημένο μητρώο, ενώ ανάλογες ρυθμίσεις προβλέπονται για τις Γενικές Συνελεύσεις και τα άλλα συλλογικά όργανα των συνδικάτων.
 

Τα 13 ναυτεργατικά σωματεία έχουν εξαγγείλει συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στις 10:00 στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !