Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Νέος Νόμος περί Εκτελωνιστών συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Συνεδρίασε σήμερα, 2 Μαρτίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, το Υπουργικό Συμβούλιο.

Μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού (που έχει ήδη διανεμηθεί) οι αρμόδιοι Υπουργοί ανέπτυξαν τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα:

1. Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος παρουσίασαν τις εξής νομοθετικές πρωτοβουλίες α) Ο νέος ΕΝΦΙΑ – Μείωση ΕΝΦΙΑ με εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών, β) Ενδιάμεσο Πρόγραμμα Συνεισφοράς Δημοσίου για τη στήριξη ευάλωτων οφειλετών, γ) Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, δ) Αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ε) Άσκηση τελωνειακής αντιπροσώπευσης – Ρύθμιση επαγγέλματος τελωνειακού αντιπροσώπου.

1)    Άσκηση τελωνειακής αντιπροσώπευσης – Ρύθμιση επαγγέλματος τελωνειακού αντιπροσώπου. Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο ανακαθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την τελωνειακή αντιπροσώπευση και ρυθμίζονται ειδικότερα οι όροι άσκησης του επαγγέλματος του τελωνειακού αντιπροσώπου, σύμφωνα με το πλαίσιο που καθορίζεται από τις σχετικές διατάξεις του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα.

2)    Ταυτόχρονα, καταργείται ο ν. 718/1977 «Περί εκτελωνιστών» (Α΄304), ο οποίος περιλαμβάνει παρωχημένες προβλέψεις και έχει τροποποιηθεί αποσπασματικά από τον ν.  4093/2012 (Α΄ 222) και τον ν. 4111/2013 (Α΄ 18), με αποτέλεσμα να εκκρεμούν ζητήματα προς ρύθμιση και κατ’ επέκταση να δημιουργούνται προβλήματα εφαρμογής. Ειδικότερα με το νομοσχέδιο αυτό: 

3)    - Διαφοροποιούνται οι όροι άσκησης της τελωνειακής αντιπροσώπευσης και διευκρινίζεται η ευθύνη (άμεση ή έμμεση) που απορρέει.

4)    - Καταργούνται οι εξετάσεις για την απόκτηση πιστοποίησης επάρκειας εκτελωνιστή και εισάγεται πρόβλεψη για συγκεκριμένα προγράμματα πιστοποίησης από ειδικά διαπιστευμένους φορείς. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόβλεψη για επιμόρφωση καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής δραστηριοποίησης των τελωνειακών αντιπροσώπων.

5)    - Παρέχεται, σύμφωνα με τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα, η δυνατότητα σε τελωνειακούς αντιπροσώπους που ασκούν το επάγγελμα σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε., να δραστηριοποιηθούν και στην Ελλάδα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

6)    - Καθορίζονται συγκεκριμένες υποχρεώσεις των επαγγελματιών τελωνειακών  αντιπροσώπων, μεταξύ των οποίων η τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας και του Χάρτη Ποιότητας που καταρτίσθηκαν από τη Διεθνή Συνομοσπονδία Εκτελωνιστών -Πανευρωπαϊκό Δίκτυο.

7)    - Ρυθμίζονται τα θέματα αναστολής, ανάκλησης και ακύρωσης της άδειας επαγγελματία τελωνειακού αντιπροσώπου (εκτελωνιστή), σύμφωνα με τις επιταγές του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα.

8)    - Αναμορφώνεται το πλαίσιο της πειθαρχικής εξουσίας επί των επαγγελματιών τελωνειακών αντιπροσώπων και ρυθμίζονται θέματα για τα οποία υφίσταται νομοθετικό κενό, όπως η παραγραφή των πειθαρχικών αδικημάτων και η λήξη της πειθαρχικής ευθύνης.




0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !