Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Σημαντικές αλλαγές για την αναμόρφωση της τελωνειακής ένωσης της Ε.Ε


 Στις 31 Μαρτίου 2022, η ομάδα  σοφών  δημοσίευσαν την έκθεσή τους για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τελωνειακή ένωση (WPG) για το μέλλον της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ.

Το WPG διορίστηκε από τον Επίτροπο Gentiloni για να προβληματιστεί σχετικά με την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών και εννοιών. Στόχος της έκθεσης αυτής είναι να συμβάλει σε μια γενική διοργανική συζήτηση για το μέλλον της τελωνειακής ένωσης.

Με την πολυπλοκότητα των αλυσίδων εφοδιασμού, την ψηφιοποίηση της οικονομίας και την άνθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, η τελωνειακή ένωση αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις, ενώ οι τελωνειακές αρχές έχουν καθήκον να διασφαλίσουν τη σωστή είσπραξη των δασμών και την προστασία της ενιαίας αγοράς.

Η ποιότητα και η διαθεσιμότητα των δεδομένων είναι σίγουρα ένα από τα κύρια ζητήματα, καθώς τα καλά δεδομένα είναι το κλειδί για την πραγματοποίηση αξιόπιστης ανάλυσης κινδύνου για τον εντοπισμό προβληματικών αποστολών και την αντιμετώπιση της απάτης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη έχουν ήδη ξεκινήσει ένα τεράστιο σχέδιο ψηφιοποίησης των τελωνειακών διαδικασιών και διαδικασιών με στόχο την τελική κατάργηση κάθε χρήσης χαρτιού (μέσω του Πολυετούς Στρατηγικού Σχεδίου). Αυτό θα βελτιώσει την πρόσβαση σε καλύτερα δεδομένα και θα βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο οι τελωνειακές αρχές θα μπορούν να στοχεύουν επικίνδυνες αποστολές. Η πρόσφατη κυκλοφορία του νέου συστήματος ελέγχου εισαγωγών (ICS 2) αντανακλά αυτή τη φιλοδοξία.

Στο πλαίσιο αυτό, το WPG συνοδεύεται από 10 βασικά μέτρα για εφαρμογή έως το 2030:

1.     Μεταρρύθμιση της τελωνειακής ένωσης, με αλλαγή διακυβέρνησης και αναθεώρησης διαδικασιών, αρμοδιοτήτων, ευθύνης. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι άλλα πρόσωπα εκτός του διασαφιστή θα υπόκεινται σε τελωνειακή υποχρέωση.

2.     Μια νέα προσέγγιση δεδομένων από την περίπλοκη συναλλακτική προσέγγιση σε μια προσέγγιση βάσει συστήματος για τη μείωση της εξάρτησης από τις τελωνειακές διασαφήσεις, τη λήψη δεδομένων καλύτερης ποιότητας από εμπορικές πηγές και τη δημιουργία ενιαίου σημείου εισαγωγής δεδομένων για τελωνειακές διατυπώσεις (π.χ. περιβάλλον ενιαίου παραθύρου για τελωνεία).

3.     Ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των αρχών, που επιτρέπει την καλύτερη ανταλλαγή δεδομένων σε ολόκληρη την τελωνειακή ένωση, με τη συμμετοχή των αρχών εποπτείας της αγοράς, των φορέων επιβολής του νόμου και των φορολογικών αρχών.

4.     Σύσταση Ευρωπαϊκού Οργανισμού Τελωνείων που θα συμπληρώνει τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα υποστηρίζει τα κράτη μέλη.

5.     Μεταρρύθμιση και επέκταση του συστήματος Εξουσιοδοτημένου Οικονομικού Φορέα (AEO) για την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων και των εμπόρων να συνεργαστούν με τα τελωνεία και να βελτιώσουν τις τελωνειακές τους διαδικασίες.

6.     Ένα νέο πλαίσιο ευθύνης και εμπιστοσύνης, στο οποίο οι επιχειρήσεις θα αναζητούσαν το καθεστώς ΕΟΦ για να αποκτήσουν εμπορική πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ. Οι μικρές μη εμπορικές αποστολές θα συνεχίσουν να αποστέλλονται μέσω των συνηθισμένων διαδικασιών, αλλά χωρίς προτεραιότητα και υπόκεινται σε επίπεδο ελέγχου που αντικατοπτρίζει την κατάστασή τους ως «μη αξιόπιστη». Αναμένεται ότι οι έμποροι θα έχουν κίνητρα να ανταλλάσσουν δεδομένα ποιότητας εάν επωφεληθούν από τη διευκόλυνση.

7.     Δεν υπάρχει πλέον όριο απαλλαγής από δασμούς 150 € για το ηλεκτρονικό εμπόριο, μαζί με απλοποιημένους συντελεστές για αποστολές χαμηλής αξίας.

8.     Μια δέσμη μέτρων για τα πράσινα τελωνεία της ΕΕ, την ψηφιοποίηση των διαδικασιών, διασφαλίζει ότι οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα εφαρμόζονται σωστά στα εισαγόμενα προϊόντα, καθώς και πιθανή μεταρρύθμιση του εναρμονισμένου συστήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων (WCO) ώστε να καταστεί δυνατή η σωστή ταξινόμηση των φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντα που θέλει να προωθήσει η ΕΕ στο διεθνές εμπόριο.

9.     Κατάλληλη παροχή πόρων, αναβάθμιση και εξοπλισμός των τελωνειακών αρχών.

10.                        Μια ετήσια εκτίμηση του τελωνειακού χάσματος εσόδων για την καλύτερη διαχείριση της είσπραξης των τελωνειακών εσόδων.

Η ΓΔ TAXUD ετοιμάζει επίσης έκθεση για το καλοκαίρι σχετικά με την αναθεώρηση των κανόνων για τις εισαγωγές ηλεκτρονικού εμπορίου από τρίτες χώρες, η οποία αναμένεται να συγκλίνει σε παρόμοια συμπεράσματα.

Με αυτές τις πρωτοβουλίες, αναμένουμε να επέλθουν δραματικές αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των τελωνειακών εργασιών στο εγγύς μέλλον. Σίγουρα θα δούμε να αφαιρούνται τελικά οι τελωνειακές διασαφήσεις καθώς και την κλασική προσέγγιση για τον έλεγχο και την είσπραξη δασμών ανά συναλλαγή.

Τα επόμενα χρόνια, οι οικονομικοί φορείς θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να προσεγγίσουν διαφορετικά τα τελωνεία με μεγαλύτερη διευκόλυνση αλλά αυστηρότερους ελέγχους όσον αφορά την είσπραξη των δασμών και την τήρηση των προτύπων των προϊόντων».

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !