Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Νέος Νόμος για την Ασκηση Τελωνειακής Αντιπροσώπευσης

Με την ψήφιση του Ν 4955/22         Φ.Ε.Κ Τεύχος A’ 139/14.07.2022 καταργείται ο ν. 718/1977 «Περί εκτελωνιστών» Οι βασικές αλλαγές που επέρχονται συνοψίζονται ως εξής:

α) Διαφοροποιούνται οι όροι άσκησης και η ευθύνη που απορρέει ανάλογα με το είδος της τελωνειακής αντιπροσώπευσης, άμεσης ή έμμεσης. 

β) Οι τελωνειακοί Αντιπρόσωποι υποχρεούνται να φέρουν κατά τη διενέργεια τελωνειακών διατυπώσεων το επαγγελματικό δελτίο ταυτότητας και σήμα αναγνώρισης που καθορίζεται από την Ομοσπονδία Εκτελωνιστών της Ελλάδας και το οποίο εκδίδεται από τον τοπικό σύλλογο εκτελωνιστών - τελωνειακών αντιπροσώπων της έδρας του τελωνειακού αντιπρόσωπου.

γ) Καταργούνται οι εξετάσεις για την απόκτηση πιστοποίησης επάρκειας εκτελωνιστή και εισάγεται πρόβλεψη για συγκεκριμένα προγράμματα πιστοποίησης από ειδικά διαπιστευμένους φορείς. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόβλεψη για επιμόρφωση καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής δραστηριοποίησης των τελωνειακών αντιπροσώπων

Τα 21 τελωνειακά αντικείμενα που μετά από σεμινάρια θα αξιολογούνται οι νέοι Τελωνειακοί Αντιπρόσωποι είναι :

  1)  Κατανόηση της τελωνειακής υπηρεσίας

  2) Τελωνειακή νομοθεσία και κανονισμοί

  3)  Δασμολόγηση και ταξινόμηση

  4)  ΦΠΑ σχετιζόμενος με εισαγωγή και εξαγωγή

  5)  ΕΦΚ σχετιζόμενος με εισαγωγή και εξαγωγή

  6)  Δασμολογητέα αξία

  7)  Καταγωγή εμπορευμάτων

  8)  Απαγορεύσεις και περιορισμοί

  9)  Ανάλυση κινδύνου

10) Εργασίες εφοδιαστικής αλυσίδας

11)  Εξασφάλιση τελωνειακής συμμόρφωσης

12)  Ηλεκτρονικά συστήματα & εφαρμογές

13)  Διαδικασίες τελωνειακής πληρωμής

14)  Διαχείριση εγκρίσεων

15)  Γενικό περιβάλλον και χαρακτηριστικά

16)  Είσοδος εμπορευμάτων

17)  Διαδικασία διαμετακόμισης

18)  Διαδικασία εξαγωγής & εξόδου

19)  Διαδικασία προσωρινής εναπόθεσης

20)  Διαδικασίες ειδικών καθεστώτων (- διαμ/σης)

21)  Διαδικασία ελεύθερης κυκλοφορίας

δ) Παρέχεται η δυνατότητα σε τελωνειακούς αντιπροσώπους που ασκούν το επάγγελμα σε άλλη χώρα, να το ασκήσουν και στην Ελλάδα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

ε) Καθορίζονται συγκεκριμένες υποχρεώσεις των επαγγελματιών τελωνειακών αντιπρόσωπων μεταξύ των οποίων η τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας και του Χάρτη Ποιότητας που καταρτίσθηκαν από τη Διεθνή Συνομοσπονδία Εκτελωνιστών (CONFIAD) –Πανευρωπαϊκό Δίκτυο.

στ) Ρυθμίζονται τα θέματα αναστολής, ανάκλησης και ακύρωσης της Άδειας επαγγελματία εκτελωνιστή, σύμφωνα με τις επιταγές του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα, για σκοπούς ομοιομορφίας. 

ζ) Αναμορφώνεται το πλαίσιο της πειθαρχικής εξουσίας επί των επαγγελματιών τελωνειακών αντιπροσώπων και ρυθμίζονται θέματα για τα οποία υφίσταται σήμερα νομοθετικό κενό, όπως η παραγραφή των πειθαρχικών αδικημάτων και η λήξη της πειθαρχικής ευθύνης.

Εδώ ο Νόμος


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !