Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

ΑΑΔΕ: live παρακολούθηση της κίνησης των εμπορευμάτων


 Υπό τον έλεγχο  των δορυφόρων θα τεθούν τα επαγγελματικά οχήματα και τα κοντέινερ που εισέρχονται και κυκλοφορούν στη χώρα μας καθώς θα παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο από τις τελωνειακές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με στόχο την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, τσιγάρων αλλά και αλκοολούχων ποτών.

Πώς θα παρακολουθούνται τα φορτηγά

Τα φορτηγά μεταφοράς εμπορευμάτων και τα εμπορευματοκιβώτια που διακινούνται θα εφοδιαστούν με συστήματα GPS Trackers και η κυκλοφορία τους θα ελέγχεται μέσω δορυφόρου, αλλά και νέων συστημάτων με τα οποία θα εφοδιαστεί η ΑΑΔΕ. Ετσι θα υπάρχει δυνατότητα για  οnline παρακολούθηση της διακίνησης αγαθών.

Η Δορυφορική παρακολούθηση της  κίνησης  των επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων κατά την είσοδο και την κυκλοφορία τους στη χώρα μας εντάχθηκε με υπογραφή του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία για την Τελωνειακή Υπηρεσία της ΑΑΔΕ, ενός ολοκληρωμένου συστήματος για τον έλεγχο και την καταγραφή Φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερ) κατά τη διέλευσή τους από χερσαία συνοριακά σημεία και Τελωνεία Λιμένων της, καθώς και την ψηφιακή παρακολούθηση της κινήσεως τους κατά την κυκλοφορία τους εντός της χώρας.

Το νέο σύστημα

Το νέο σύστημα θα καταγράφει αυτόματα και θα φωτογραφίζει τα διερχόμενα οχήματα, θα εντοπίζει τη θέση των φορτηγών και των κοντέινερ ενώ θα   μπορεί να πραγματοποιεί αναλύσεις επικινδυνότητας των φορτίων. Συνολικά το σύστημα θα εγκατασταθεί σε:

1.     34 συνοριακά σημεία, λιμάνια και αποθήκες διακίνησης,

2.     132 σταθμούς διοδίων σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας και

3.     17 μη ελεγχόμενους μεγάλους κόμβους σε όλη την επικράτεια

Η παροχή λειτουργιών του Συστήματος Παρακολούθησης  Κίνησης  Οχημάτων & Εμπορευματοκιβωτίων θα γίνει μέσω ενός «Κέντρου Ελέγχου» δύο επιπέδων:

1.     Το Κέντρο Επιχειρησιακού Θαλάμου (Κ.Ε.ΘΑ.), με σκοπό την αξιοποίηση των δεδομένων που παράγονται από το σύστημα για τις ανάγκες των ελέγχων και την αντίστοιχη λήψη αποφάσεων.

2.     Το Κέντρο Ελέγχου Υποδομών (Κ.Ε.ΥΠ.), με σκοπό την παρακολούθηση καλής λειτουργίας του εξοπλισμού και των εφαρμογών του συστήματος.

Τι Περιλαμβάνει ο εξοπλισμός

Στα φορτηγά που κυκλοφορούν στη χώρα μας θα τοποθετηθούν 10.740 συσκευές GPS-Trackers για δορυφορική παρακολούθηση ενώ οι τελωνειακές αρχές θα προμηθευτούν με:

1.     29 σταθερές γεφυροπλάστιγγες για τη ζύγιση βαρέων οχημάτων οι οποίες θα τοποθετηθούν σε βασικά λιμάνια και τα σημεία εισόδου/εξόδου της χώρας.

2.     16 σταθερά X-Rays νέας τεχνολογίας backscatter

3.     17 κινητών πλαστιγγών οι οποίες θα χρησιμοποιούνται σε διόδια, λιμάνια και σε άλλα σημεία της χώρας.

4.     17 κινητές μονάδες ελέγχου και αναγνώρισης οχημάτων εξοπλισμένες με κάμερες ALPR (Automatic License Plate Recognition), ειδικό εξοπλισμό και λογισμικό

5.     6 κινητά X-Rays νέας τεχνολογίας backscatter

6.     4 κινητές μονάδες οχημάτων άνω των 9 θέσεων για χρήση προανακριτικών πράξεων

7.     Κάμερες παρακολούθησης κλειστού κυκλώματος (CCTV).

8.     Λογισμικό έκδοσης και ανάγνωσης έξυπνων καρτών εισόδου-εξόδου – Μπάρες διέλευσης

9.     Λογισμικό κεντρικής αποθήκευσης δεδομένων

10.                        Λογισμικό παρακολούθησης καλής λειτουργίας

11.                        Λογισμικό διασύνδεσης με έτερα συστήματα.

12.                        Κάμερες παρακολούθησης κλειστού κυκλώματος (CCTV).

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου

Στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ  του 2023 για την πάταξη του λαθρεμπορίου προβλέπεται:

  • Επιβολή προστίμων, δασμών, φόρων, τελών για απλές τελωνειακές παραβάσεις και λαθρεμπορίες  τουλάχιστον 160 εκατ.  ευρώ
  • Κατασχέσεις τουλάχιστον 60 εκατ. τεμαχίων τσιγάρων, 200.000 λίτρων υγρών καυσίμων, λοιπών ενεργειακών προϊόντων και διαλυτών και 700.000 τεμαχίων παραποιημένων προϊόντων – δέσμευση ρευστών διαθεσίμων αξίας 3,5 εκατ. ευρώ.
  • Διαπίστωση τουλάχιστον 2.180 παραβάσεων στους διενεργούμενους εκ των υστέρων ελέγχους εγγράφων στα τελωνεία, των παραστατικών εισαγωγών και εξαγωγών που δρομολογούνται «κατά δήλωση» και στους εκ των υστέρων τελωνειακούς ελέγχους στα τελωνεία και στην έδρα των επιχειρήσεων.
  • Διαπίστωση τουλάχιστον 6.070 παραβάσεων στους ελέγχους δίωξης σε καπνικά, υγρά καύσιμα και λοιπά ενεργειακά, αλκοολούχα, παραποιημένα προϊόντα, ρευστά διαθέσιμα, ταχυδρομικά δέματα ηλεκτρονικού εμπορίου και λοιπές κατηγορίες.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !