Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Δράσεις για την διευκόλυνση των εξαγωγών



Εξαγωγές: Δύο χρόνια και 15 εκατ. ευρώ θα κοστίσει η πάταξη της γραφειοκρατίας
Πλέγμα 25 δράσεων 
για την μείωση του χρόνου εξαγωγής προϊόντων κατά 50% και του κόστους εξαγωγών κατά 20% μέχρι και το 2015 ανακοίνωσε ο υπ. Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης.

Φιλόδοξος στόχος του προγράμματος είναι η αύξηση έως και κατά 10% της  αξίας των εξαγωγών, η αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,7% και η δημιουργία 80.000 θέσεων εργασίας μέχρι εκείνη την χρονιά.



Όφελος που θα προκύψει από τις απλουστεύσεις των διαδικασιών ανάμεσα στις δράσεις για την διευκόλυνση των εξαγωγών είναι και η 24ωρη λειτουργία μεγάλων τελωνείων της χώρας όπως του Πειραιά και του Αεροδρομίου, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο προσχέδιο του τρίτου μνημονίου, όπου η τρόικα έχει ζητήσει δυνατότητα διενέργειας εμπορείου καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου.

Στο πλαίσιο των δράσεων απλοποιούνται οι προτελωνειακές και τελωνειακές διαδικασίες με τελικό στόχο την καθιέρωση και λειτουργία της ενιαίας θυρίδας πληροφόρηση ( single window) ως το 2015.

Σήμερα σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη στην Ελλάδα απαιτούνται 19 ημέρες για να ολοκληρωθεί η εξαγωγή ενός προϊόντος ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 10 και στόχος είναι να πέσει στις 10 ημέρες.

Παράλληλα το κόστος εξαγωγής στην Ελλάδα φτάνει τα 1.115 δολ. / εμπορευματοκιβώτιο έναντι 1.000 δολ. Στην Ευρώπη και στόχος είναι να πέσει στα 892 δολ.  στο τέλος του 2015.

Η στρατηγική για την διευκόλυνση των εξαγωγών περιλαμβάνει 25 δράσεις οι οποίες ομαδοποιούνται σε 7 ενότητες.

1.    Συγκέντρωση και κωδικοποίηση της εθνικής νομοθεσίας για την πληροφόρηση των εξαγωγέων με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το τέλος του 2014.
2.    Καταγραφή των υφιστάμενων επιχειρησιακών διαδικασιών με στόχο την απλοποίησή τους. Έχει ήδη ξεκινήσει για δύο πιλοτικά προϊόντα (τυρί φέτα και ροδάκινα/ ακτινίδια), η απλοποίηση διαδικασιών, ενώ άλλες 10 κατηγορίες προϊόντων θα ενταχθούν το 2013-2014.
3.    Μείωση κόστους για τους εξαγωγείς με κατάργηση ή μείωση των τελών που πληρώνουν στο κράτος. Πρώτα αποτελέσματα θα υπάρξουν στο τέλος του 2013.
4.    Αλλαγή των τελωνειακών διαδικασιών. Προωθείται αύξηση του ωραρίου λειτουργίας των τελωνείων ειδικά των μεγαλύτερων της χώρας, με στόχο να συμβαδίζουν με τις ανάγκες της αγοράς. Το τελωνείο του Πειραιά μπαίνει πρώτο σε σχετικό πιλοτικό πρόγραμμα – Αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που έχουν αδειοδοτηθεί για απλουστευμένες διαδικασίες εξαγωγών. Σήμερα είναι μόλις 3, στόχος είναι να αυξηθούν σε 50 το 2013, σε 100 το 2014 με τελικό στόχο το 50% της αξίας των εξαγωγών να γίνεται με απλουστευμένες διαδικασίες ως το 2015 – Αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που έχουν εγκριθεί ως Αναγνωρισμένοι Οικονομικοί Φορείς ώστε να εξασφαλιστούν γρήγορες διαδικασίες κατά την εξαγωγή προϊόντων. Σήμερα η ΑΟΦ είναι μόλις 23, στόχος είναι το 25% της αξίας των εξαγωγών να γίνεται μέσω τέτοιων εταιρειών.
5.    Αναθεώρηση των εργαλείων κινδύνου που χρησιμοποιούν τα τελωνεία ώστε η λιγότερες ριψοκίνδυνες εξαγωγές να εκτελωνίζονται αυτοματοποιημένα.
6.    Ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για άδειες, πιστοποιητικά και εξουσιοδοτήσεις. Η ηλεκτρονική υποβολή των δικαιολογητικών προς τα τελωνεία θα έχει ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2013. Ενώ η εισαγωγή ηλεκτρονικών πληρωμών για όλες τις διοικητικές υπηρεσίες που σχετίζονται με το διασυνοριακό εμπόριο θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2014.

7.    Απώτερος στόχος είναι το 2015 να ξεκινήσει η λειτουργία της ενιαίας ηλεκτρονικής θυρίδας (single window) η οποία θα καλύπτει όλες τις ανάγκες στο διασυνοριακό εμπόριο.

H ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων
Μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν πλήρως το περιβάλλον ανάληψης εξαγωγικής δραστηριότητας και ουσιαστική στήριξη των εξωστρεφών επιχειρήσεων της Ελλάδας, χαρακτήρισε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, τη δέσμη 25 συγκεκριμένων δράσεων, που ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «με τον οδικό χάρτη των εξαγωγών που παρουσίασαν ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Ν. Μηταράκης, η Πολιτεία απαντά με πειστικό και ρεαλιστικό τρόπο σε όλες τις κυριότερες προκλήσεις των Ελλήνων Εξαγωγέων, ενσωματώνει τα χρόνια, βασικά αιτήματα του κλάδου και θέτει σαφείς στοχεύσεις της Εθνικής Στρατηγικής Εξωστρέφειας».

Όπως τόνισε η Πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη «η ίδρυση Υπηρεσίας Μίας Στάσης (Single Window for Exports) αποτελεί μεταρρύθμιση-τομή για την άμεση άρση γραφειοκρατικών αντικινήτρων και εμποδίων στις εξαγωγές, ενώ η αναδιάρθρωση σημαντικών πυλώνων στήριξης των εξαγωγών, όπως ο ΟΠΕ και η δημιουργία Συντονιστικού Συμβουλίου Εξωστρέφειας, απαντά αποφασιστικά στον κατακερματισμό αρμοδιοτήτων και στις επικαλύψεις χάραξης εξαγωγικής πολιτικής στη χώρα.

Παράλληλα, η προτεραιότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων για την καταβολή των επιστροφών ΦΠΑ, θα προσφέρει ανάσα ρευστότητας στην αγορά και την πραγματική οικονομία της χώρας, προσθέτοντας αισιοδοξία και κυρίως νέα δυναμική στους Έλληνες Εξαγωγείς και στην προσπάθειά τους να διευρύνουν τα ελληνικά μερίδια στην παγκόσμια αγορά. Η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Ανάπτυξης επέδειξαν από την πρώτη στιγμή διάθεση στενής συνεργασίας με τους συλλογικούς φορείς της εξωστρέφειας, ταχύτατα αντανακλαστικά στη χάραξη μίας συνεκτικής εθνικής στρατηγικής και μεγάλη αποτελεσματικότητα στη στοχοθέτηση ενός νέου εξαγωγικού προτύπου για τη χώρα. Έτσι, μπαίνουν οι βάσεις για την ενίσχυση μίας ισχυρής αλυσίδας εξωστρέφειας, με τη δημιουργική Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα».



πηγη : Capital.gr


Πηγή:www.capital.gr



Πηγή:www.capital.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !