Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Ημερίδα Τελωνειακών : Ανοιχτή πληγή το παρεμπόριο για την οικονομία


… πίσω από το παραεμπόριο καταγγέλλουν φορείς στην ημερίδα που διοργανώνει σήμερα η 2η Ένωση Τελωνειακών Υπαλλήλων Μακεδονίας με θέμα την «Καταπολέμηση του φαινομένου της διακίνησης εμπορευμάτων παραποίησης/απομίμησης και πειρατικών. Συνεισφορά της Τελωνειακής Υπηρεσίας»

Η ημερίδα έγινε στην Θεσσαλονίκη, στην πόλη που έχουν γίνει οι περισσότερες κατασχέσεις απομιμητικων προϊόντων.
Οι ομιλητές παραδέχθηκαν ότι η χώρα μας αποτελεί πύλη εισόδου των εμπορευμάτων, έθεσαν ως απαραίτητη τακτική την καταστροφή των κατασχεθέντων προϊόντων ενώ χαρακτήρισαν «μαφία», «οργανωμένο έγκλημα» και "εθνκή υπόθεση" το παραεμπόριο.

Τα προϊόντα μόδας κυριαρχούν στο παραεμπόριο, το 80% προέρχεται από την Κίνα και το Χονγκ – Κονγκ ενώ αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός από Τουρκία.

Καίριες παρεμβάσεις για το ζήτημα έκαναν ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Στέφανος Κομνηνός, ο κ Δημήτριος Μπουλούκος επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου (ΣΥ.Κ.Α.Π) καθώς και εκπρόσωποι αρμόδιων κρατικών Υπηρεσιών, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και εταιριών.

Θέλουν ενιαία μονάδα

«Εκμεταλλεύονται τα κενά νόμων» αυτοί που εμπορεύονται τα απομιμητικά προιόντα τόνισε από τη μεριά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκτελωνιστών Θεσσαλονίκης κ. Κων/νος Καρούλης.

«Δεν κρίνουν σκόπιμο οι υπηρεσίες να μεταβιβάσουν την πληροφορία σε άλλη υπηρεσία. Απαιτείται άμεσα η συγκρότηση μιας άμεσης ενοποιημένης μονάδας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
Να μην λείπουν οι εκτελωνιστές από μέσα λόγω της γνώσης του αντικεμένου» σημείωσε.

«Αναμφίβολα μια από τις μεγαλύτερες πληγές του εμπορίου» χαρακτήρισε το παρεμπόριο ο πρόεδρος του ΒΕΘ κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

«Το ζητούμενο για την πάταξη του παραεμπορίου δεν είναι η δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου, αλλά η δημιουργία ενός νέου αποκλειστικά υπεύθυνος για αυτό. Προτείνεται το : Σώμα Ελέγχου και Διώξης Παραεμπορίου» υποστήριξε.

«22 τελωνειακοί υπάλληλοι έλληνες στους Κήπους, 134 Τούρκοι. Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Μεγάλο ρόλο παίζουν οι τελωνειακοί υπάλληλοι» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Το θέμα του παραεμπορίου δεν είναι μόνο οικονομικό, είναι και βαθιά κοινωνικό. Δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει καμία πολιτεία αν δεν δει και την κοινωνική πλευρά» δήλωσε από τη μεριά του στην τελευταία ομιλία της ημερίδας ο Πρόεδρος Τελωνειακών Ελλάδος κ. Δημήτριος Τριμπόνιας

«Δυστυχώς δίνουμε την μάχη δίχως τα απαιτούμενα εργαλεία. Δεν έχουμε κόσμο. Το παραεμπόριο θέλει οργάνωση, θέλει συνεργασία των υπηρεσιών» υποστήριξε
 «Να τους χτυπάμε εκεί που πονάνε»

Το θεσμικό πλαίσιο των τριμηναίων ελέγχων παρουσίασε η κ. Βασιλική Μπάρκη στέλεχος της 33ης Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνείων του υπουργείου Οικονομικών.

«Θέλουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία με τους εμπόρους – εμείς πρέπει να ενεργούμε σύμφωνα με το νόμο. Όλα πρέπει να γίνουν στην ώρα τους και με τον τρόπο τους.» σημείωσε αρχικά.
«Πρέπει να τους χτυπάμε εκεί που πονάνε. Να καταστρέφουμε τα προϊόντα τους» τόνισε ενημερώνοντας πως η Ελλάδα το 2010 ήταν πρωταθλήτρια στην ΕΕ στον αριθμό των κατασχεθέντων προϊόντων (22.353.823 κατασχεμένα) ενώ έπεσε το 2011 στην 3η θέση με 9.665.7563 κατασχεμένα.
Τα προιόντα μόδας όπως τσάντες, παπούτσια, γυαλιά κ.α. είναι τα συνήθη προϊόντα παραεμπορίου τα οποία κατά 80% προέρχονται από την Κίνα και το Χονγκ – Κονγκ. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση των παραποιημένων προιόντων από την Τουρκία.

«Οργανωμένο έγκλημα το παραεμπόριο»

«Δεν είναι παραεμπόριο μόνο τα σεντόνια, τα κασελάκια των Κινέζων ή τα CD. Είναι και στις λαϊκές και στην χονδρική. Αλλιώς θα πρέπει να τα χτυπήσουμε το καθένα» σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Παντελής Φιλιππίδης.

«Στα πρώτα πρέπει να θεωρείται κλοπή όταν τον πιάνουν με προϊόντα.
Να υπάρξει χωροθέτηση στις λαϊκές. Να μπουν ομοιόμορφοι πάγκοι που θα έχουν την άδεια αναρτημένη πάνω. Και να μπουν ταμπέλες στην οριοθέτηση των λαϊκών. Το 50% είναι παράνομοι. Να υπάρχουν κλιμάκια περιπολίας. Έχουμε 21 λαϊκές στην πόλη. Από 3 άτομα το κράτος πρέπει να διαθέσει 63 άτομα.
Κλιμάκιο 5 ανθρώπων που θα περιπολεί μέρα νύχτα για να βρει τις αποθήκες με την χονδρική» πρότεινε ως άμεσους τρόπους επίλυσης του ζητήματος.

«Το παραεμπόριο υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει… Είναι οργανωμένο έγκλημα και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε» τόνισε ενώ υποστήριξε πως «Δεν μπορούμε να αποδώσουμε ευθύνες σε κανέναν γιατί έτσι όπως είναι το σύστημα δίκιο έχουν όλοι. Η δημοτική αστυνομία, η ΕΛΑΣ, η ΠΚΜ, το ΣΔΟΕ.
Όλοι ασχολούνται επικουρικά με το θέμα, άρα λύση δεν θα υπάρξει ποτέ».

Πρότεινε να υπάρχει μια υπηρεσία που να αναλάβει την πάταξη του παραεμπορίου στην Ελλάδα.

«Μόνο το 20% είναι το ποσό από το παραεμπόριο – το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στα noname προιόντα. …Πιστεύω ότι πρέπει να πάμε στους παραδοσιακούς ελέγχους και να ανοίγονται τα κοντέινερ, όσο δύσκολο κ αν είναι αυτό. Να μπει στην ετικέτα και η φίρμα έτσι ώστε να μπορέσει να φαίνεται πιο είναι το κλεψίτυπο. Να υπάρχει συνυπευθυνότητα του αποστολέα, του μεταφορέα και του παραλήπτη» κατέληξε στην παρέμβασή του.


«Μετεξελίσσεται σε Μαφία»
«Σημαντική και επίκαιρη» χαρακτήρισε την ημερίδα ο κ. Μπουλούκος για τον οποίο το παραεμπόριο έχει ως αποτέλεσμα την «απώλεια εσόδων για το κράτος και την φθορά του υγιούς εμπορίου»

«Εκτεταμένη δραστηριότητα το παραεμπόριο. Μετεξελίσσεται και παίρνει δραστικά τα χαρακτηριστικά μαφίας και όχι μόνο οργανωμένου εγκλήματος» τόνισε.

«Το Α και το Ω είναι η άμεση καταστροφή των προιόντων – μαιμού. Αυτό πρέπει να είναι ο οδηγός των κλιμακίων» είπε ο κ. Μπουλούκος προσθέτοντας «Και υγιείς επιχειρήσεις πωλούν προιόντα μαϊμού, μέσα στα καταστήματά τους. Ψωνίζουν από τους Κινέζους».

«Η δίωξη του παραεμπορίου είναι συνισταμένη πολλών φορέων – του δημοσίου, του ιδιωτικού ακόμα και του καταναλωτή» σημείωσε

«Μειονότητα οι υγιείς έμποροι στις λαϊκές αγορές . Αν εξελιχθεί ακόμα περισσότερο(σσ το παρεμπόριο) – δεν θα μαζεύεται. Μας προβληματίζει η σημερινή του μορφή» πρόσθεσε.

Σχετικά με το ΣΥΚΑΠ το οποίο και προΐσταται σημείωσε πως «προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε όλους τους φορείς να το δουν ως το Νο1 πρόβλημα… Η κατάλληλη εποχή να σταματήσουμε να λέμε πολλά λόγια και να περάσουμε στην πράξη»
Έδωσε συγχαρητήρια στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη που λειτουργούν τα κλιμάκια, σε αντίθεση με τους Πελοππονήσιους και τους Κρητικούς «που λειτουργούν σαν να μην υπάρχει παραεμπόριο στις πόλεις τους» όπως είπε.

Ως τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος ανέφερε :
«Έχει πολύ μεγάλη σημασία και να κυνηγήσεις το σεντόνι – έτσι περιορίζεις και την εισαγωγή.
Να δυσχερανθεί η προσπάθεια κάθε Κινέζου να ανοίξει ένα κατάστημα. Όχι μόνο με ένα ΑΦΜ.
Θέλει βελτίωση η διαδικασία απονομής κυρώσεων.
Υπάρχουν πάρα πολλοί υπάλληλοι – είναι θέμα θέλησης και βούλησης
Πανστρατιά δράσης χρειάζεται σε κάθε λαική αγορά – κλιμάκια , δήμος κλπ»

«Εθνική υπόθεση»

Για αλλαγή της αντίληψης που υπήρχε στην χώρα μας «γιατί να μην επιτρέπω στον καταναλωτή να νοιώσει καλά να αγοράσει ένα παρόμοιο προϊόν σε χαμηλότερη τιμή» που είχε «διαπεράσει οριζοντίως και καθέτως την ελληνική κοινωνία» μίλησε ο ΓΓ
Εμπορίου κ. Στέφανος Κομνηνός.

«Το 2013 η Ελλάδα που παλεύει να εξάγει προϊόντα, να χτίσει brand name , δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει τέτοια χαλαρή προσέγγιση στο ζήτημα
Να είμαστε ξεκάθαροι και απόλυτοι . Η απομίμηση προϊόντων σε μία χώρα της δύσης που θέλει να δώσει αξία στην καινοτομία και στην ποιότητα και όχι στην μαζική ποσότητα είναι εχθρός και αντίπαλος.» ξεκαθάρισε.

«Ακόμα και φαρμακευτικά προϊόντα στις λαϊκές που έρχονται χωρίς κανέναν έλεγχο. Έρχονται παπούτσια και ρούχα που προκαλούν δερματικές ασθένειες. Πρέπει να τα αναδείξουμε αυτά» σημείωσε.


«Να είμαστε ξεκάθαροι και στο ότι πρέπει να καταστρέφεται άμεσα κάθε τι που είναι προϊόν πειρατικό και παραποιημένο. Αλλιώς έχει κόστος και μπορεί να γίνει εστία διαφθοράς» σχολίασε.

Ο κ. Κομνηνός έθεσε τα βήματα που γίνονται για την πάραξη του παραεμπορίου
«Το πρώτο ζητούμενο ήταν να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Αυτό το κάνει ο ΣΥΚΑΠ. Νομοθετείται και επίσημα τις επόμενες εβδομάδες.
Το δεύτερο ζητούμενο ήταν η ευαισθητοποίηση του κόσμου. Κάναμε σποτ, κάναμε ημερίδες, πλησιάσαμε και τους επιχειρηματίες. Έναν πόλεμο που πρέπει να τον κερδίσουμε. Να αλλάξουμε τις αντιλήψεις» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του.

Παράλληλα, τόνισε ότι πολλά κέντρα αποθήκευσης των προϊόντων φρουρούνται. «Είχαμε και συμπλοκή στην Αγ. Βαρβάρα. Εκεί θέλει άλλους είδους παρέμβαση. Όχι με έναν υπάλληλο. Άλλο επιχειρησιακό σχέδιο» σημείωσε.

Ο Γενικός Γραμματέας έκανε γνωστό ότι έχει ξαναρχίσει το «φινίρισμα» να γίνεται στην Ελλάδα, ενημερώνοντας ότι πιάστηκε ένα φορτίο τις προηγούμενες μέρες που είχε μόνο στάμπες μέσα, οι οποίες θα έμπαιναν στα απομιμητικά ρούχα.

Τρείς είναι οι πύλες εισόδου στην χώρα μας των πειρατικών προιόντων. Μέσα από το λιμάνι του Πειραιά, Πάτρα- Ηγουμενίτσα και σύνορα με Τουρκία. «Η τέταρτη διάσταση παρεμπορίου, κυρίως στην Θεσσαλονίκη, είναι από Βουλγαρία όπου είναι Ευρωπαίοι πολίτες που έρχονται στην Ελλάδα να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Αυτό έχει χτυπήσει βίαια την ελληνική μεταποίηση στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη» πρόσθεσε.

«Αν θέλουμε μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα. Ο δήμος Πειραιά τα έχει καταφέρει. Κι άλλοι δήμοι το έχουν κάνει. Τα κλιμάκια στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη κάνουν πολύ καλή δουλειά» σχολίασε συμπληρώνοντας πως « τα τελωνεία πρέπει να έχουν συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια, αλλιώς θα είναι μια κερκόπορτα ανοιχτή».

«Δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν όλα τα εμπορεύματα. Το πιο σημαντικό είναι να ανταλλάσσουμε πληροφορίες. Εσείς ξέρετε πολύ καλά ποιος διακινεί τι. Ξέρετε πολύ καλά ποιοι φέρνουν συχνά κοντέινερ με την επιγραφή «Δείγματα».
Να συντονιστούμε, να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε από κοινού το παραεμπόριο. Δεν θα τους αφήσουμε να περάσουν τα προιόντα τους με τον ευκολότερο τρόπο.
Καταλαβαίνουμε απολύτως τις ανησυχίες σας … Αν δεν συμφωνήσουμε να πατάξουμε αυτό το φαινόμενο φοβάμαι ότι η κρίση για την Ελλάδα θα είναι πολύ χειρότερη. Καλούμαστε να χειριστούμε το μέλλον του ελληνικού εμπορίου.
Αργοπεθαίνουν επιχειρήσεις υγιείς που έξω από την πόρτα τους διακινούνται παράνομα προϊόντα. Είναι μια εθνική υπόθεση κατέληξε στην ομιλία του»

Πηγή :  Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !