Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Ο.Τ.Υ..Ε : Αντιπρόταση στο σχέδιο αναδιοργάνωσης Τελωνείων


Αθήνα 04-02-2013

    
                                                                                            

  Κύριε Υπουργέ,
Η Ομοσπονδία μας έχει ήδη τοποθετηθεί με το υπ’ αριθμ. 22/21-1-13 
έγγραφό της σχετικά με το σχέδιο αναδιοργάνωσης της Τελωνειακής
Υπηρεσίας, το οποίο δημοσιοποιήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών.

Εν συνεχεία, στο Γενικό Συμβούλιο της 25-1-2013 που συγκλήθηκε προς το σκοπό αυτό, εκτέθηκαν αναλυτικά οι παρενέργειες που θα προκύψουν από τις προτεινόμενες αναστολές ή υποβαθμίσεις τελωνειακών μονάδων σε όλη την επικράτεια.
Συγκεκριμένα, πρότεινε να συσταθεί με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας επιτροπή αποτελούμενη από υπηρεσιακούς παράγοντες, εκπροσώπους των εμπλεκομένων φορέων και εκπροσώπους των εργαζομένων, το πόρισμα της οποίας θα τεθεί υπ’ όψιν σας προς αξιολόγηση και αποδοχή.
Θεωρούμε ότι οι απόψεις της υπηρεσιακής ηγεσίας, όπως σας έχουν τεθεί, αποβλέπουν τόσο στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της Τελωνειακής Υπηρεσίας όσο και στη διασφάλιση των δημοσιονομικών συμφερόντων και ως εκ τούτου πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν.
Τονίζουμε δε, ότι  η όποια  αναδιοργάνωση μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση του ICISNET  (Ιούνιος 2013), διότι τότε μόνο θα έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα δεδομένα σχετικά με το νέο ηλεκτρονικό περιβάλλον και συνακόλουθα τις ανάγκες που θα προκύψουν για την εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων.
Αν, όμως, κρίνεται επιτακτική για οποιοδήποτε λόγο η άμεση περαιτέρω αναδιάρθρωση, αν και ήδη από το 2011 η μείωση των δομών της Τελωνειακής Υπηρεσίας έχει αγγίξει ποσοστό 48,5%, δηλαδή κατά πολύ υψηλότερο από αυτό που επιδιώκεται σήμερα στο σύνολο των δομών της Δημόσιας Διοίκησης, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε κάποιες ήσσονος σημασίας αλλαγές.
  Προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσαμε ίσως να αξιολογήσουμε την περίπτωση κατάργησης ορισμένων Υποδιευθύνσεων ως και την υποβάθμιση περιορισμένου αριθμού Τελωνείων Β΄ τάξης σε Γ΄, με την προϋπόθεση ότι στις αρμοδιότητες των τελωνείων αυτών, θα διατηρηθεί το σύνολο των τελωνειακών εργασιών που εμπίπτει στη χωρική τους αρμοδιότητα. Θεωρούμε ότι πρέπει να παραμείνει η οργανωτική δομή των Τελωνείων Α΄ Τάξης ως έχει, διότι είναι αποτέλεσμα αρκετών αξιολογήσεων ως σήμερα.
Επιπρόσθετα, θεωρούμε μη επιζήμια αν και όχι απαραίτητα επωφελή την κατάργηση μεμονωμένων Τμημάτων κυρίως Τελωνισμού ή Διαδικασιών, τα οποία συγχωνεύονται, ενώ η κατάργηση των υπόλοιπων Τμημάτων και δη Δικαστικού και Διοικητικής Υποστήριξης ανά την επικράτεια είναι απλώς αδιανόητη διότι το μεν πρώτο στηρίζει το σύνολο των λαθρεμποριών και λοιπών παραβάσεων τόσο στο ποινικό όσο και στο διοικητικό τομέα, διασφαλίζοντας τα δημοσιονομικά και κοινοτικά συμφέροντα το δε δεύτερο είναι αποδέκτης των αιτημάτων για τελωνειακές εργασίες τις οποίες προγραμματίζει και συντονίζει. Επίσης καθορίζει τις εργασίες εκτός τελωνειακών καταστημάτων.
Τέλος πιστεύουμε ακράδαντα, ότι η προτεινόμενη κατάργηση της Δ/νσης 3ης Προσωπικού Τελωνείων, αν εφαρμοστεί, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία της Τελωνειακής Υπηρεσίας, η οποία λειτουργεί στα κοινοτικά πρότυπα. Οι πειραματισμοί σε περιόδους οικονομικής κρίσης είναι επιλογές καταστροφικές.  Επίσης η κατάργηση της Δ/νσης Υποστήριξης Πληροφορικών Συστημάτων Τελωνείων, σε μια εποχή που οι νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές της Τελωνειακής Υπηρεσίας (ICISnet, Elenxis) φτάνουν στην ολοκλήρωση τους, θεωρούμε ότι μόνο ζημιά  μπορεί να προκαλέσει και προσκόμματα στην ομαλή μετάπτωση της λειτουργίας  των Τελωνείων στα νέα ηλεκτρονικά δεδομένα.  
      Θεωρούμε, λοιπόν, ότι δύσκολα θα μπορούσε να προβεί κανείς σε μια νέα  συρρίκνωση των δομών μιας νευραλγικής για τα δημόσια έσοδα Υπηρεσίας σε τόσο σύντομο μάλιστα χρονικό διάστημα, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της αλλά και την ίδια την υπόστασή της.
Για την Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΤΥΕ

             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

       ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΡΙΜΠΟΝΙΑΣ            ΕΛΕΝΗ ΡΕΤΣΙΝΑ
 



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !