Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

ΣΔΟΕ : Συνέντευξη τύπου για το "Καθεστώς 42"

Το ελεγκτικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Δεκέμβριο του 2011 δημοσίευσε ειδική έκθεση με την οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι : Ο έλεγχος του τελωνειακού καθεστώτος 42 δεν προλαμβάνει ούτε εντοπίζει τη φοροδιαφυγή του Φ.Π.Α.
                    Εδώ Περίληψη της έκθεσης :
Edit Html Post

Συνέντευξη τύπου στο ΣΔΟΕ Πραγματοποιήθηκε σήμερα για την κομπίνα με το <Καθεστώς 42> στην οποία παρευρέθη και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου .  
Στη συνέντευξη τύπου ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Σταύρος Θωμαδάκης περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε το κύκλωμα εξαπατώντας τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές.
Tο κύκλωμα εισήγαγε από την Κίνα εμπορεύματα, κυρίως είδη ένδυσης και υπόδησης, κάνοντας χρήση του ειδικού τελωνειακού καθεστώτος 42. Δηλαδή τα εμπορεύματα εκτελωνίζονταν κανονικά στον Πειραιά και καταβάλλονταν οι αναλογούντες δασμοί αλλά δεν καταβάλλονταν ο ΦΠΑ καθώς ο τελικός προορισμός τους ήταν κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως η Ιταλία.

Με βάση πλαστά τραπεζικά παραστατικά «πιστοποιούνταν» ότι ο τελικός αγοραστής στην Ιταλία είχε εξοφλήσει την αγορά των προϊόντων και τα κοντέινερ απελευθερώνονταν και μεταφέρονταν σε άλλο χώρο. Από εκεί, σύμφωνα με όσα έδειξαν οι έρευνες, τα προϊόντα είτε διοχετεύονταν στην ελληνική αγορά χωρίς παραστατικά ή με πλαστά παραστατικά είτε μεταφέρονταν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα στη Βουλγαρία.

Από το κύκλωμα το οποίο εκτιμάται ότι δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από το 2014 εκτιμάται ότι υπάρχουν διαφυγόντα έσοδα από ΦΠΑ τουλάχιστον 30 εκατομμυρίων ευρώ ενώ ήδη έχουν συλληφθεί έξι άτομα, άλλα εννέα είναι κατηγορούμενα, μεταξύ των οποίων και δυο εκτελωνιστές.

Στους εμπλεκόμενους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, πλαστογραφία και άλλα αδικήματα ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την εξακρίβωση του μεγέθους όλου του κυκλώματος.

Στην ίδια συνέντευξη τύπου ο Στ. Θωμαδάκης παρουσίασε και ένα ακόμη είδος φορολογικής απάτης που "ευδοκιμεί” το τελευταίο διάστημα. Είναι η παύση λειτουργίας επιχειρήσεων, κυρίως του εμπορικού κλάδου, και η επανέναρξή τους με εμφανιζόμενο ως επιχειρηματία κάποιον «αχυράνθρωπο», όπως για παράδειγμα αλλοδαπούς χωρίς περιουσιακά στοιχεία ή εισόδημα.

Οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργούν για κάποιο χρονικό διάστημα, και πριν αποδώσουν ΦΠΑ ή άλλους φόρους και εισφορές εξαφανίζονται. Μάλιστα σε μια περίπτωση η μη απόδοση μόνο ΦΠΑ ανήλθε στα περίπου 285.000 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου η K. Παπανάτσιου ρωτήθηκε για το ζήτημα της επιβολής προστίμου σε ιντερνετική στοιχηματική εταιρεία και αν οι έλεγχοι θα συνεχιστούν. Η ίδια απάντησε ότι μετά την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα καζίνο, «το επόμενο βήμα είναι η νομοθέτηση για το χώρο του ηλεκτρονικού τζόγου».
Τα 49 κοντέινερ ήταν τακτικά τοποθετημένα στον προβλήτα του Ικονίου στον Πειραιά πάνω στο ντόκο. Μέσα στα εμπορευματοκιβώτια, οι «ράμπο» του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ανακάλυψαν χιλιάδες κουστουμάκια, φορεματάκια κι άλλα είδη ρουχισμού, όλα «made in China», και πολλά από αυτά με κεντημένα τα σήματα των γνωστών μεγάλων οίκων μόδας της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Όλα «μαϊμού» αλλά με φινέτσα και καλές ραφές. Τα ρούχα δεν θα διοχετεύονταν στην τοπική αγορά, αλλά βρέθηκαν στον Πειραιά, στο πλαίσιο μιας ιδιότυπης αποθηκευτικής διαδικασίας, γνωστής και ως «Καθεστώς 42», η οποία επιτρέπει τη μη καταβολή του ΦΠΑ μέχρι τα εμπορεύματα να φτάσουν στη χώρα προορισμού τους και να πωληθούν εκεί.

Κανονικά, τα εμπορεύματα θα εξάγονταν στη δυτική Ευρώπη μέσω Ιταλίας ως, πλέον, εισαγόμενα προϊόντα που έχουν δασμολογηθεί στην Ελλάδα. Όλα νόμιμα και ωραία, με μία τυπικότατη διαφορά.

Παρά το γεγονός ότι τα προϊόντα αυτά εισήχθησαν στον Πειραιά και δασμολογήθηκαν, δεν εξήχθησαν ποτέ, με αποτέλεσμα ο ΦΠΑ, δηλαδή το 24%, δηλαδή όλο το κέρδος των μεσαζόντων, των εμπόρων και βεβαίως του «εγκεφάλου» του κυκλώματος -του περίφημου Κινέζου- να μείνει στην τσέπη τους. Αυτή είναι η κομπίνα.

Έξι συλλήψεις - Αναζητείται ο «εγκέφαλος»


Πλέον τα στελέχη του ΣΔΟΕ, έπειτα από πολύμηνη έρευνα, έχουν αρχίσει να σκιαγραφούν τον τρόπο δράσης του κυκλώματος που εκμεταλλεύεται το «Καθεστώς 42», ενώ στην έρευνα συμμετέχουν και οι Αρχές της Ιταλίας, στις οποίες έχει σταλεί από τη Δίωξη αίτημα συνδρομής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε μεγάλη επιχείρηση, η οποία οδήγησε στη σύλληψη επτά ατόμων, έξι Ελλήνων και ενός Ιταλού.

Όσον αφορά στον «εγκέφαλο» του κυκλώματος, καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν ότι ως «ενορχηστρωτής» της απάτης εμφανίζεται ένας άνδρας από την Κίνα, ο οποίος διαφεύγει τη σύλληψη. Σε βάρος του, μάλιστα, έχει εκδοθεί και διεθνές ένταλμα σύλληψης.

«Πρόκειται για ομάδες με διακριτή δομή και ιεραρχία που κερδίζουν χρήματα με αυτόν τον τρόπο. Εισάγουν εμπορεύματα από την Κίνα κι άλλες τρίτες χώρες με έγγραφα που να υποδηλώνουν ότι πρόκειται να μεταφερθούν σε χώρες της Ε.Ε., γλυτώνουν τον ΦΠΑ και στη συνέχεια πλασάρουν τα προϊόντα τους στη μαύρη αγορά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όλα τα κοντέινερ είχαν προορισμό την Ιταλία, είχαν πληρωθεί οι δασμοί και κανονικά θα έπρεπε να μεταφερθούν στη γειτονική χώρα. Κάτι που δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα και να μείνουν εδώ και να μην πληρωθεί ποτέ ο ΦΠΑ» σημείωσαν χαρακτηριστικά. 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !