Σάββατο 8 Ιουλίου 2023

Single-Window Περιβάλλον ενιαίου παραθύρου της Ε. Έ. για τα Τελωνεία

 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ: Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2399 για τη θέσπιση του περιβάλλοντος ενιαίου παραθύρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα τελωνεία.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

     Καθιερώνει ένα περιβάλλον ενιαίου παραθύρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τα τελωνεία* (EU SWE-C) για να ενισχύσει τη συνεργασία και να επιτρέψει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των τελωνειακών και μη τελωνειακών περιοχών στον εξορθολογισμό της ηλεκτρονικής ανταλλαγής εγγράφων και πληροφοριών που απαιτούνται για τη διαδικασία εκτελωνισμού εμπορευμάτων.

     Καθορίζει κανόνες για τη βελτίωση της ψηφιακής διοικητικής συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ τελωνειακών διοικήσεων και άλλων κυβερνητικών αρχών (γνωστών ως «αρμόδιες αρχές εταίρων»*) που είναι επιφορτισμένες με την επιβολή των μη τελωνειακών διατυπώσεων της ΕΕ* στα σύνορα της ΕΕ σε διαφορετικούς τομείς ευθύνης της ΕΕ σύμφωνα με τις συνθήκες, όπως η υγεία και η ασφάλεια, η προστασία του περιβάλλοντος, η αλιεία, η γεωργία και η εποπτεία της αγοράς.

     Καθιερώνει ένα κεντρικό σύστημα, γνωστό ως σύστημα ανταλλαγής πιστοποιητικών τελωνειακών ενιαίων παραθύρων της ΕΕ (EU CSW-CERTEX) για τη βελτίωση της κοινής χρήσης και της επεξεργασίας δεδομένων που υποβάλλονται στα τελωνεία και στις αρμόδιες αρχές εταίρων από οικονομικούς φορείς, διασφαλίζοντας ότι οι αρχές αυτές λαμβάνουν τα αρχικά δεδομένα στο πραγματικός χρόνος.

     Απαιτεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ να δημιουργήσουν και να λειτουργήσουν ένα σύνολο υπηρεσιών και συστημάτων που είναι γνωστά ως «εθνικά περιβάλλοντα ενιαίου παραθύρου για τα τελωνεία» ώστε να επιτρέπεται η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ηλεκτρονικών συστημάτων της τελωνειακής τους αρχής, των αρμόδιων αρχών εταίρων και των οικονομικών φορέων. 

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

 Στοιχεία της ΕΕ SWE-C

Ο κανονισμός παρέχει ένα πλαίσιο για την ψηφιακή συνεργασία μεταξύ τελωνειακών και μη τελωνειακών αρχών μέσω τριών βασικών συνιστωσών:

     Μη τελωνειακά συστήματα ΕΕ*

     εθνικά περιβάλλοντα ενιαίου παραθύρου για τελωνεία. και

     EU CSW-CERTEX.

Αυτό το πλαίσιο επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών τελωνειακών συστημάτων και των μη τελωνειακών συστημάτων της ΕΕ μέσω του EU CSW-CERTEX, για τη διευκόλυνση των διοικητικών ελέγχων ηλεκτρονικά τη στιγμή του εκτελωνισμού.

Διαλειτουργικότητα μεταξύ των στοιχείων του EU SWE-C

Η διαλειτουργικότητα μεταξύ των στοιχείων SWE-C της ΕΕ είναι δυνατή μέσω δύο επιπέδων ψηφιακής και διοικητικής συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης (G2G) και επιχείρησης με κυβέρνηση (B2G), ώστε να επιτρέπεται η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τελωνείων, αρμόδιων αρχών εταίρων και οικονομικών χειριστές. Οι στόχοι του κανονισμού είναι οι εξής.

     Εφαρμογή ενός συστήματος G2G έως το 2025 για τη βελτίωση και τον εξορθολογισμό της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των τελωνείων και των αρμόδιων αρχών εταίρων για την αυτόματη ανταλλαγή και επαλήθευση των πληροφοριών που απαιτούνται για τη διαδικασία εκτελωνισμού. Αυτή η επαλήθευση θα διασφαλίσει περαιτέρω ότι οι ποσότητες εμπορευμάτων που εισάγονται ή εξάγονται σε επίπεδο ΕΕ παρακολουθούνται και ελέγχονται κατάλληλα, μειώνοντας έτσι τους κινδύνους απάτης και τα κενά στην επιβολή των μη τελωνειακών απαιτήσεων.

     Εφαρμογή ενός συστήματος B2G εννέα χρόνια μετά την εφαρμογή του κανονισμού για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών εκτελωνισμού για τους οικονομικούς φορείς κατά τη μεταφορά εμπορευμάτων εντός και εκτός ΕΕ. Αυτό το σύστημα θα επιτρέψει στους οικονομικούς φορείς να χρησιμοποιούν μια ενιαία πύλη σε ένα μεμονωμένο κράτος μέλος για να υποβάλλουν όλα τα δεδομένα που απαιτούνται για τον εκτελωνισμό εμπορευμάτων, αντί να υποβάλλουν τα δεδομένα χωριστά στα εθνικά τελωνειακά συστήματα και στα μη τελωνειακά συστήματα της ΕΕ.

     Ο αριθμός εγγραφής και αναγνώρισης οικονομικού φορέα χρησιμοποιείται ως το κύριο αναγνωριστικό για τους οικονομικούς φορείς για τις πληροφορίες που ανταλλάσσονται μέσω των συστημάτων G2G και B2G, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων που διενεργούνται από τις αρμόδιες αρχές των εταίρων.

Προστασία δεδομένων

     Το EU SWE-C έχει σχεδιαστεί με πυρήνα την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων.

     Τα δεδομένα διατηρούνται στα συστήματα πηγής (τελωνειακό ή μη) και χρησιμοποιούνται μόνο για τους σκοπούς που έχουν ήδη καθοριστεί από την τελωνειακή νομοθεσία και την τομεακή νομοθεσία.

     Το EU CSW-CERTEX δεν αποθηκεύει δεδομένα κατά την εκτέλεση εργασιών επεξεργασίας δεδομένων. Στην πραγματικότητα, όλες οι ανταλλαγές και οι μετασχηματισμοί πραγματοποιούνται σε πραγματικό χρόνο, ενεργοποιώντας τη διαγραφή των δεδομένων από τα συμφραζόμενα αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επεξεργασίας.

     Τα μόνα δεδομένα που διατηρούνται στο σύστημα είναι ένα αρχείο καταγραφής που υποδεικνύει ότι έχει πραγματοποιηθεί διαβίβαση, μαζί με τους αριθμούς αναφοράς των σχετικών εγγράφων.

 Μη τελωνειακές διατυπώσεις που καλύπτονται από την ΕΕ SWE-C

 ο παράρτημα του κανονισμού περιέχει μη τελωνειακές διατυπώσεις που φιλοξενούνται σε μη τελωνειακά συστήματα της ΕΕ που χρησιμοποιούνται σε υποχρεωτική ή εθελοντική βάση, ανάλογα με τις απαιτήσεις της τομεακής νομοθεσίας της ΕΕ για κάθε ισχύοντα τομέα πολιτικής.

     Ο κανονισμός διασφαλίζει ότι το EU CSW-CERTEX χρησιμοποιείται από όλα τα κράτη μέλη για την κάλυψη ψηφιακών ανταλλαγών για μια πληθώρα μη τελωνειακών διατυπώσεων της ΕΕ από διάφορους τομείς πολιτικής. Κάθε μία από αυτές τις διατυπώσεις θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες νομικές και τεχνικές απαιτήσεις που θα ενταχθούν σταδιακά στο πλαίσιο του SWE-C της ΕΕ.

     Από το 2025, το EU CSW-CERTEX θα καλύπτει υγειονομικές και φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις, κανόνες που ρυθμίζουν την εισαγωγή βιολογικών προϊόντων, ορισμένα περιβαλλοντικά

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !