Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Απάτη με προϊόντα χωρίς δασμούς.

Εμπορεύματα μένουν λαθραία στην Ε.Ε. αντί να εξαχθούν
16 κοντέινερ τσιγάρων πιστοποιήθηκαν ψευδώς ότι φορτώθηκαν σε πλοίο
Σοβαρές υποθέσεις λαθρεμπορίας με εμπλοκή τελωνειακών αποκάλυψε έρευνα του ΣΔΟΕ σε αποθήκες τσιγάρων και ποτών της Αττικής. Σχετικές δικογραφίες υπεβλήθησαν προ εβδομάδων στον οικονομικό εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών - Οπλων του ΣΔΟΕ. Αφορμή για τις έρευνες έδωσαν πληροφορίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Καταπολέμησης Απάτης (OLAF) και της Τελωνειακής Υπηρεσίας της Μ. Βρετανίας. Εκκρεμεί η άσκηση ποινικών διώξεων από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, όπου διαβιβάστηκαν οι σχετικές δικογραφίες.

 Μια χαρακτηριστική υπόθεση απάτης αφορά τη δραστηριότητα «φορολογικής» αποθήκης στα Μέγαρα με την επωνυμία Tartarouga A.E. Οπως αποκαλύπτεται, τον Νοέμβριο 2010 εξήγαγε εικονικά 16 κοντέινερ με τσιγάρα, με το πλοίο Maja. Το ΣΔΟΕ είχε ξεκινήσει να διερευνά τη δραστηριότητα της εταιρείας ήδη από τον Οκτώβριο του 2010. Το τελικό πόρισμα υπεβλήθη στον κ. Πεπόνη τον περασμένο Αύγουστο. Αποκαλύπτεται ότι οι ιδιοκτήτες της αποθήκης πλαστογράφησαν φορτωτικά έγγραφα και διέθεσαν λαθραία στην αγορά εκατομμύρια πακέτα τσιγάρα, προκαλώντας ζημία στο ελληνικό Δημόσιο που ξεπερνάει τα 15 εκατ. ευρώ.
Υπάρχουν υπόνοιες για εμπλοκή υπαλλήλων του τελωνείου, οι οποίοι στο πλαίσιο της έρευνας κατέθεσαν ψευδώς ότι πιστοποίησαν τη φόρτωση των κοντέινερ στο πλοίο, ενώ το πλοίο Maja φόρτωσε μόνο εξαρτήματα για ανεμογεννήτριες. «Παρ’ ότι στην κατάθεσή του ο τελωνειακός Π.Δ. μάς καταθέτει ότι διαπίστωσε τη φόρτωση των εμπορευματοκιβωτίων στο πλοίο, τα έγγραφα που μας προσκόμισε ο πράκτορας του πλοίου και η κατάθεση που λάβαμε από αυτόν μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα εμπορευματοκιβώτια δεν φορτώθηκαν ποτέ στο πλοίο Maja», αναφέρει πόρισμα που συνέταξε το Τμήμα Ναρκωτικών - Οπλων του ΣΔΟΕ.
Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι του ΣΔΟΕ έλαβαν στις 6 Μαρτίου ένορκη κατάθεση από τον τελωνειακό, ο οποίος βεβαίωσε τη φόρτωση τσιγάρων και ανεμογεννητριών στο πλοίο. Ο ισχυρισμός του τελωνειακού ανετράπη στις 30 Μαΐου, όταν ο πράκτορας του πλοίου Maja, Σ.Ε., κατέθεσε ότι το πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι της Ελευσίνας στις 22 Νοεμβρίου 2010, έχοντας λάβει δέκα μέρη πυλώνων ανεμογεννητριών και κανένα άλλο φορτίο.
Πλαστά έγγραφα
Από τα πλαστά φορτωτικά έγγραφα προκύπτει ότι τα 16 κοντέινερ με τσιγάρα είχαν προορισμό εταιρεία με έδρα την πόλη Λατάκια της Συρίας.
Μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πορίσματος, οι αρχές της Συρίας δεν είχαν απαντήσει στο αίτημα συνδρομής του ΣΔΟΕ.
Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα 16 κοντέινερ είτε βγήκαν κρυφά από τον χώρο του τελωνείου Ελευσίνας ή ουδέποτε μεταφέρθηκαν εκεί. Το φορτίο τους (εκατομμύρια πακέτα τσιγάρα) πιθανολογείται ότι διατέθηκε είτε στην Ελλάδα είτε σε χώρες της Ε.Ε., προκαλώντας ζημία στο Δημόσιο από διαφυγόντες δασμούς ύψους σχεδόν 16 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την υποτιθέμενη εξαγωγή στις 2 Δεκεμβρίου η εταιρεία Tartarouga A.E. διέκοψε τη λειτουργία της.
Πληροφορίες από Μ. Βρετανία
Δεύτερη δικογραφία που συνέταξε το τμήμα Οπλων - Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ για παρόμοια υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων αποκαλύπτει ότι μέρος των πληροφοριών για τη δράση κυκλωμάτων που «ρίχνουν» παράνομα στην ευρωπαϊκή αγορά προϊόντα με προορισμό τρίτες χώρες δόθηκαν στις ελληνικές αρχές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Καταπολέμησης Απάτης (ΟLAF) και την Τελωνειακή Υπηρεσία της Μ. Βρετανίας. Ενδεικτικά, έρευνα για τις δραστηριότητες μονοπρόσωπης ΕΠΕ με έδρα τη Μάνδρα Αττικής που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Αύγουστο περιλαμβάνει ένορκη κατάθεση Βρετανού τελωνειακού υπαλλήλου που ασχολείται με έρευνες για τη διαφυγή δασμών. Ο υπάλληλος κατέθεσε ότι ο Κύπριος ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι γνωστός στις βρετανικές αρχές, καθώς ασχολείται αρκετά χρόνια με το λαθρεμπόριο τσιγάρων. Από την έρευνα των ελληνικών αρχών διαπιστώθηκε ότι ο κατηγορούμενος είχε συστήσει «φορολογική αποθήκη» πληρώνοντας στη Διεύθυνση Τελωνείων εγγύηση 50.000 ευρώ. Το καλοκαίρι του 2011 αποπειράθηκε να διακινήσει 18 κοντέινερ με πολλά εκατομμύρια πακέτα τσιγάρα δίχως να πληρώσει τους αναλογούντες δασμούς. «Από την όλη μεθόδευση είναι προφανές ότι με την ίδρυση εταιρείας και την έγκριση καθεστώτος αποταμίευσης είχαν σκοπό να παραλάβουν τα εμπορευματοκιβώτια και να τα προωθήσουν χωρίς να πληρώσουν φόρους σε χώρες της Ε.Ε.» αναφέρει δικογραφία του ΣΔΟΕ. Εκτιμάται ότι το ελληνικό Δημόσιο υπέστη ζημιά 30 εκατ. ευρώ.

Tου Γιαννη Σουλιωτη

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !