Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ Απο την κατάργηση των ενδοκοινοτικών ελέγχων

Το θέμα της υπερφορολόγησης σε διάφορα προϊόντα και ειδικά στα αλκοολούχα ποτά, ο κλάδος των οποίων συνδέεται άρρηκτα με την εστίαση και τον τουρισμό και πλήττεται από τον πολύ υψηλό ΕΦΚΟΠ μπαίνει τώρα ξανά στο προσκήνιο. Η εικόνα των εσόδων από τους κλάδους αυτούς, δημιουργεί και υποστηρίζει τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα που ίσχυσαν και στην περίπτωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Η υπερφορολόγηση των ποτών, πέρα από το ότι έχει οδηγήσει σε κατακρήμνιση των εσόδων, «ενισχύει» και τη διακίνηση λαθραίων σκευασμάτων, επικινδύνων για την υγεία.
Η τελευταία δημοσιευμένη μελέτη του ΙΟΒΕ, "Ο Κλάδος των Αλκοολούχων Ποτών στην Ελλάδα: Προβλήματα και Προοπτικές)" τον Δεκέμβριο του 2011 για τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών συνδέει την αύξηση της φορολογίας με την ενίσχυση του λαθρεμπορίου και της παραβατικότητας και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο συντελεστή ΕΦΚΟΠ ανάμεσα σε γειτονικές και τουριστικά ανταγωνιστικές χώρες με αποτέλεσμα να ευνοείται το διασυνοριακό παραεμπόριο και το λαθρεμπόριο».
Μεγάλη υπόθεση λαθρεμπορίας ποτών αποκάλυψε η Περιφερειακή Διεύθυνση Σ.Δ.Ο.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο της πάταξης του λαθρεμπορίου ποτών και παραποιημένων προϊόντων οινοπνεύματος, κατέσχεσε στις 24/07/13 στην περιοχή Λαγυνών Θεσσαλονίκης, 24.000 λίτρα λαθραίας καθαρής αιθυλικής αλκοόλης, η οποία μεταφερόταν με φορτηγό ψυγείο διεθνών μεταφορών, από τη Βουλγαρία, χωρίς τα προβλεπόμενα τελωνειακά έγγραφα και φορολογικά στοιχεία. Στα συνοδευτικά έγγραφα μεταφοράς το λαθραίο οινόπνευμα χαρακτηρίζονταν ως διάλυμα καθαρισμού επίπλων.
Η συνεχής εισροή λαθραίων ποσοτήτων αλκοόλ από γειτονικές χώρες κι ο αυξημένος αριθμός κατασχέσεων-συλλήψεων πιστοποιούν την ύπαρξη ενός εκτεταμένου φαινομένου λαθρεμπορίου που άρχισε να ανθεί από το 2009, μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα αλκοολούχα ποτά, και συνεχίζει ακάθεκτο.
Τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί τα κρούσματα παράνομων εισαγωγών αλκοολούχων ποτών από γειτονικές χώρες, καθώς τα κυκλώματα λαθρεμπόρων, εκμεταλλευόμενα τη μεγάλη ψαλίδα του φόρου οινοπνεύματος - δεδομένου ότι ο ΕΦΚΟΠ στην Ελλάδα είναι διπλάσιος ή ακόμα και τετραπλάσιος σε σχέση με γειτονικές χώρες - εισάγουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, τις οποίες στη συνέχεια διοχετεύουν παράνομα στην αγορά σε τιμές πολύ χαμηλότερες αυτών που ισχύουν στο ελληνικό εμπόριο. Ως αποτέλεσμα, ευνοούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των ελληνικών επιχειρήσεων που βλέπουν τη ζήτηση των νομίμων προϊόντων τους να καταποντίζεται. Από αυτή τη διαδικασία χαμένο βγαίνει ασφαλώς και το κράτος, το οποίο χάνει πολύτιμους πόρους (από τη μη απόδοση ΕΦΚ και ΦΠΑ) τόσο από το λιανεμπόριο όσο και από το χονδρεμπόριο, καθώς επίσης και σημαντικό συνάλλαγμα.
Κύριες χώρες προέλευσης των λαθραίων ποτών είναι η Βουλγαρία, η ΠΓΔΜ, η Αλβανία, η Ρουμανία, η Ιταλία αλλά και η Κύπρος, ενώ εντύπωση προκαλεί πώς οι διακινητές καταφέρνουν επί μακρόν να «ξεγλιστρούν» των ελεγκτικών αρχών και να περνάνε τα παράνομα φορτία τους από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας. Πάντως το τελευταίο διάστημα οι αρχές σχεδόν καθημερινά επιδεικνύουν και από μία επιτυχία στο ενεργητικό τους εξαρθρώνοντας κυκλώματα λαθρεμπορίας, αφού έχουν εντείνει σημαντικά τους ελέγχους.
Σύμφωνα με αξιωματικούς της Αστυνομίας, αλλά και τελωνειακούς, οι χαμηλές τιμές είναι αυτές που κάνουν όλο και περισσότερους Έλληνες να περνούν τα σύνορα και να προμηθεύονται ποτά από γειτονικές βαλκανικές χώρες και ως επί το πλείστον από τη Βουλγαρία. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η Βουλγαρία ανήκει στις χώρες με υψηλή παραβατικότητα, ιδίως σε εμπορεύματα με υψηλούς ειδικούς φόρους όπως στα τσιγάρα, τα καύσιμα και τα ποτά. Το λαθρεμπόριο με τη συγκεκριμένη χώρα φαίνεται να λαμβάνει την ανιούσα από το 2007 με την κατάργηση των ενδοκοινοτικών τελωνειακών ελέγχων στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς.
ΠΗΓΗ : kerdos.gr

 Χάνονται δύο δισ. τον χρόνο από το παρεμπόριο made in Boulgaria 
«Ανοιχτή πληγή», που μεγαλώνει καθημερινά, κατάντησε το παρεμπόριο με πάσης φύσεως προϊόντα, τα οποία εισέρχονται στη χώρα μας από τη Βουλγαρία και μπορεί να είναι από ολόκληρα λυόμενα σπίτια μέχρι ψωμί και κρέας, τα οποία πωλούνται καθημερινά πόρτα πόρτα σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, με τους διαφυγόντες φόρους να υπολογίζονται περίπου σε 2 δισ. ευρώ ετησίως. Στο άθροισμα αυτό κατέληξαν έπειτα από κοινή έρευνά τους τα Επιμελητήρια Ξάνθης, Σερρών, Κιλκίς, Δράμας, Καβάλας, Ροδόπης και Έβρου, συνεκτιμώντας τον τζίρο, ο οποίος έχει χαθεί από τις εγχώριες αγορές, που βρίσκονται στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.
Ο τζίρος αυτός είναι υπερπολλαπλάσιος των διαφυγόντων φόρων και έχει να κάνει κυρίως με τις οικονομικές συναλλαγές με τη γειτονική Βουλγαρία και λιγότερο με τα Σκόπια, καθώς τα τελευταία δεν είναι κράτος της Ε.Ε. και οι συνοριακές διατυπώσεις είναι πιο αυστηρές, ενώ υπόκεινται σε πολύ πιο συχνούς και επισταμένους ελέγχους.
Η κατάσταση όμως στα σύνορα με τη Βουλγαρία έχει γίνει ανεξέλεγκτη και όσο η κρίση στη χώρα μας «επιμένει» και το διαθέσιμο καταναλωτικό εισόδημα συρρικνώνεται, τόσο αυξάνεται η είσοδος και η πώληση προϊόντων από τη γείτονα. «Ολόκληρα φορτηγάκια κάθε ημέρα διέρχονται από τα σύνορα και φέρνουν φρεσκοψημένο ψωμί από τη Βουλγαρία, το οποίο πωλείται προς 0,30 - 0,50 ευρώ. Ακόμη και ολόκληρες αγελάδες σφαγμένες μπαίνουν από τα σύνορα και πωλούν το κρέας κομμάτι κομμάτι μέσα στις πόλεις και στα χωριά», επισημαίνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Στέλιος Μωραΐτης. «Υποτίθεται πως έπρεπε, ιδιαίτερα για ευπαθή προϊόντα, να γίνονται προσεκτικοί έλεγχοι από κάθε άποψη. Γίνεται ακριβώς το αντίθετο, καθώς κυρίως από την ορεινή συνοριακή διάβαση του Αγίου Κωνσταντίνου, που συνδέει την περιοχή της Ξάνθης με το Ζλάτογκραντ της Βουλγαρίας, οι συνοριακές εγκαταστάσεις της ελληνικής πλευράς είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτες και μπαινοβγαίνουν κυριολεκτικά τα πάντα. Καθ΄υπερβολή σας αναφέρω πως και άρμα μάχης να θελήσεις να περάσεις φορτωμένο πάνω σε μία νταλίκα, νομίζω ότι δεν θα έχεις πρόβλημα», υπογραμμίζει ο ίδιος.
Απουσία ελέγχου
Η λειτουργία της προβληματικής για την ελληνική πλευρά συνοριακής διάβασης του Αγίου Κωνσταντίνου είναι αποτέλεσμα διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα στη χώρα μας και στη Βουλγαρία, με το όλο πρόβλημα να διογκώνεται σημαντικά από το 2010 και έπειτα.
Βάσει της συμφωνίας, η διάβαση θα λειτουργούσε αποκλειστικά για ήπια κυκλοφορία Ι.Χ. επιβατικών και πεζών. Ωστόσο, επί του πρακτέου, υπάρχει συνεχής και ακατάπαυστη διακίνηση εμπορευμάτων και επειδή η δίοδος δεν θεωρείται εμπορική, δεν υπάρχει τελωνείο. Ακόμη, δεν υφίσταται μεθοριακός σταθμός ελέγχου από την Ελληνική Αστυνομία και ο ένας αστυνομικός, που κάποια στιγμή τοποθετήθηκε εκεί, κάνει τη βάρδια του απλά παραμένοντας επί τόπου χωρίς να υπάρχει κάποιο φυλάκιο ή εξειδικευμένος εξοπλισμός ελέγχου. «Τον Έλληνα αστυνομικό που είναι εκεί, τον φιλοξενούν οι Βούλγαροι στις δικές τους εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι πλήρεις, καινούργιες και υπερσύγχρονες. Τι να κάνει ένας αστυνομικός εκεί μόνος του; Οι Βούλγαροι ελέγχουν την κίνηση των οχημάτων από Ελλάδα προς Βουλγαρία, κόβοντας εισιτήριο 5 ευρώ για κάθε όχημα και εκτός από τη διακίνηση των κάθε λογής εμπορευμάτων, εισπράττουν και έσοδα για το κράτος τους», επισημαίνει ο ίδιος.
Ο ανύπαρκτος έλεγχος στα σύνορα οδηγεί σε κωμικοτραγικές καταστάσεις στις αγορές των νομών στα βόρεια σύνορα της χώρας. «Παραεμπόριο έξω από κάθε εναπομείναν μαγαζί δεν κάνουν πλέον μόνο Κινέζοι, όπως παλαιά, αλλά και Βούλγαροι και βέβαια και οι ίδιοι οι Έλληνες. Τρόφιμα πωλούνται απευθείας σε σπίτια και τα υπόλοιπα τα διαθέτουν απευθείας κυρίως οι Βούλγαροι σε αγορές και πανηγύρια.
Η διαφορά στην τιμή και στους φόρους είναι τόσο μεγάλη ανάμεσα σε παραπλήσια προϊόντα από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, που οι καταναλωτές καταλήγουν στα δεύτερα με μεγάλη ευκολία», δηλώνει ο κ. Μωραΐτης.
«Κωμωδία» με τα καυσόξυλα
Εκτός από τα ψωμιά, τα κρέατα και τα ευπαθή προϊόντα, ακόμη και καυσόξυλα, κουφώματα και κάθε λογής ξυλεία, διατίθενται από τη Βουλγαρία. Στα καυσόξυλα μάλιστα συμβαίνει το τραγελαφικό γεγονός να υλοτομούνται παράνομα δάση στη Βόρεια Ελλάδα, να φεύγουν τα ξύλα στη Βουλγαρία και να πωλούνται μετά ως βουλγαρικά τα συγκεκριμένα ελληνικά ξύλα στη χώρα μας.
Με πρόσφατη επιστολή τους προς τον αστυνομικό διευθυντή Ξάνθης, η ηγεσία της «Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Ξάνθης», υπογράμμισε ότι η συνοριακή διάβαση του Αγίου Κωνσταντίνου επί της ουσίας δεν είναι συνδεδεμένη με το πανελλαδικό δίκτυο της ΕΛΑΣ και δεν μπορεί να γίνει σωστός έλεγχος.
Χάθηκε το... σήμα
Μάλιστα, οι αστυνομικοί δηλώνουν πως το κινητό τηλέφωνο, που έχει δοθεί στον αστυνομικό της συνοριακής διόδου, έχει ανώτατο όριο 40 ευρώ, περιορίζοντας τη δυνατότητα επικοινωνίας με το αστυνομικό τμήμα Εχίνου, όταν την καλοκαιρινή περίοδο η είσοδος - έξοδος πολιτών από τον Άγιο Κωνσταντίνο φτάνει τις 5.000 διελεύσεις ημερησίως. Το Επιμελητήριο Ξάνθης, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ξάνθης, ο Προμηθευτικός - Παραγωγικός Συνεταιρισμός Εμπόρων - Βιοτεχνών Δασικών Προϊόντων και Ξύλου και ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης, απέστειλαν επιστολή για το φαινόμενο του παραεμπορίου στον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης και τους Ευρωπαίους Επιτρόπους Εσωτερικών και Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης, Ελέγχου και Καταπολέμησης της Απάτης.
Στις 7 Απριλίου πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία των φορέων της Ξάνθης για το συγκεκριμένο θέμα και μετά άρχισαν κάποιοι έλεγχοι της αστυνομίας και της τροχαίας σε διερχόμενα φορτηγά, με αποτέλεσμα πλέον να επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων μέχρι 2 τόνων από τη συνοριακή διάβαση, όπως ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, ενώ παλαιότερα εισέρχονταν ακόμη και οχήματα 7 τόνων. «Δεν θεωρούμε ως πρόσφορο μέσο διαμαρτυρίας τους αποκλεισμούς δρόμων και συνοριακών διαβάσεων. Όμως θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τις επιχειρήσεις μας» καταλήγει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης.
 Του Δημήτρη Διαμαντίδη 
 ΠΗΓΗ : ΗΜΕΡΗΣΙΑ.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !