Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Νέα διαδικασία για την απόδειξη ενωσιακού Χαρακτήρα

 Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα ενεργοποιείται από την 1 Δεκεμβρίου 2020 στο ICISnet  η λειτουργιά της ηλεκτρονικής εφαρμογής «Βεβαίωση Τελωνειακού Χαρακτήρα για σκοπούς Ελεύθερης Ζώνης ».

 Για το λόγο αυτό διαφοροποιείται και ο τρόπος  πιστοποίησης  του κοινοτικού χαρακτήρα  του εμπορεύματος , που σύμφωνα με το άρθρο 246 της παραγράφου 2 του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα (καν. 952/2013) ορίζετε  ότι: «Κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου, οι τελωνειακές αρχές πιστοποιούν τον τελωνειακό χαρακτήρα του ενωσιακού εμπορεύματος  για τα εμπορεύματα που έχουν τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία σε ελεύθερη ζώνη.» .

 Η νέα διαδικασία έχει όπως πιο κάτω :

 Α)   Μετά από την παράδοση στον διαχειριστή της ζώνης του     πρωτότυπου τίτλου κυριότητας ( Διατακτική ) , υποβάλει ο διαχειριστής στο Icisnet την Β.Τ.Χ και μας αποδίδει τον αριθμό καταχώρησης που λαμβάνει (ΜRN)

 Β) Κάνοντας χρήση του (ΜΡΝ) με ενεργό συναλλασσόμενο τον παραλήπτη ( σύμφωνα με την ηλεκτρονική εξουσιοδότηση που έχουμε για δηλωτικά ) Υποβάλουμε σε μορφή pdf αρχείου, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη πιστοποίηση του ενωσιακού χαρακτήρα .

          1)    Αίτηση  για την απόδειξη ενωσιακού Χαρακτήρα

2)    T2L  ( η άλλο ισοδύναμο έγγραφο )

3)    Εμπορικό τιμολόγιο

4)    Φορτωτική

5)    Αντίγραφο Διατακτικής

6)    Έντυπη Εξουσιοδότηση

 Γ)  Ο ελεγκτής του Τελωνείου ενεργεί έλεγχο εγγράφων και απελευθερώνει  για έξοδο το ενωσιακό εμπόρευμα στέλνοντας μήνυμα στον διαχειριστή της ζώνης .

 Δ)  Μετά από την εξόφληση των δικαιωμάτων στη ζώνη ελευθερώνεται το εμπόρευμα για έξοδο .

 Προσοχή :

1)  Δεν εκτυπώνεται η Βεβαίωση Τελωνειακού Χαρακτήρα

2)  Στα εμπορεύματα τρίτων χώρων πρέπει να προσαρτάται με τον κωδικό 1893 ο αριθμός καταχώρησης που θα μας δίνει η ζώνη μετά τη Βεβαίωση .


Εδώ η Αίτηση Απόδειξης Ενωσιακού Χαρακτήρα


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !